Guvern

Numarul secret al lui Papuc: 069110489

Intreprinderea de Stat „Cartus” a irosit peste o suta de mii de lei pentru convorbirile personale ale ex-ministrului de Interne

Numarul de telefon din titlu a apartinut IS „Cartus”, dar, timp de patru ani – intre 2004-2008 -, a fost folosit de catre ex-ministrul Gheorghe Papuc. Pentru aceasta „Cartus” a cheltuit, din surse bugetare, 110.400 lei. Numai in 2006, convorbirile lui Papuc de la acest telefon au costat 51.647 lei. Fostii sefi ai intreprinderii sustin ca aceasta era una dintre conditiile ce le erau puse la angajare – sa plateasca, fara cracnire, pentru „telefonul dlui ministru”. Vineri, Procuratura Generala a pornit o urmarire penala pe acest caz, pentru abuz de putere.

Numarul 069110489 era singurul, din facturile de plata prezentate IS „Cartus”, in dreptul caruia nu se indica numele detinatorului (vezi foto). Iar convorbirile de pe acest numar erau si cele mai costisitoare. Bunaoara, numai in luna mai 2006, posesorul telefonului a prejudiciat intreprinderea cu 17 mii 917 lei, punand-o intr-o situatie critica. Fosta contabila-sefa de la „Cartus”, Ludmila Botan, isi aminteste ca sefii au anuntat-o din start ca sunt obligati sa plateasca pentru numarul „dlui ministru”, dar, la un moment dat, mendrele lui Papuc au depasit toate limitele. „Cand am primit factura cu 17 mii de lei, am ramas fara replica. Tocmai ne venise marfa in vama si aveam nevoie de bani. Colac peste pupaza, tot atunci aghiotantul lui Papuc i-a sunat sefului nostru, cerandu-i urgent sa-i mai punem bani pe cont ministrului, care era plecat peste hotare …”, ne-a mai spus dna Botan.

Fostul director de la „Cartus”, Vladimir Tarlapan, confirma ca a primit ordin, la angajare, sa plateasca pentru acest numar. N-ar fi fost mare pierdere, probabil, daca Papuc nu s-ar fi folosit de respectivul numar atunci cand pleca peste hotare – in deplasari sau in concediu – si isi activa serviciul „Roamnig”. Atunci, sustine Tarlapan, aghiotantii ministrului il tachinau sa mai depuna bani pe respectivul cont: „Imi sunau din anticamera si-mi cereau sa platim, ca sa poata vorbi „dom’ ministru”. Acelasi lucru il confirma si Vasile Braghis, fostul director adjunct de la „Cartus”, precizand ca „nu era telefonul de serviciu al lui Papuc, ci unul de folosinta privata, pentru chestiuni personale. Era un fel de numar sub acoperire”.

La randul sau, directorul actual al IS „Cartus”, Oleg Toderita, si contabila Stela Poiata afirma ca habar nu aveau al cui e numarul. Contabila spune ca s-a angajat in august 2008, iar din septembrie, cand a aflat despre „numarul strain”, a incetat sa-l mai plateasca. Toderita – despre care, printre politisti, se vorbeste ca ar fi nepotul lui Papuc, desi el neaga asta – ne-a spus ca numarul 069110489 apartinea „Cartus”, ca a aflat mai tarziu ca de el se foloseste cineva de la MAI, dar n-a putut da de urma detinatorului. El considera ca afirmatiile celorlalti fosti directori sunt „o aiureala” si adauga ca niciodata nu a fost rugat sa transfere bani pe acest cont. In acelasi timp, fostul aghiotant al lui Papuc, Sorin Benea, i-a contrazis aproape toate afirmatiile. Benea a recunoscut ca numarul 069110489 era al lui Papuc si facea parte din lista de telefoane de care se foloseau colaboratorii MAI. „Eu n-am sunat la „Cartus”, ca sa cer bani. Probabil o facea superiorul meu. Dar nici prin gand nu-mi trecea ca numarul e achitat de ei. Cert e faptul ca toti sefii de directii, toti colaboratorii stiau ca acesta e numarul lui Papuc”, ne-a asigurat Benea.

Tocmai aici iese in vileag abuzul de putere. Solicitat de noi, Sergiu ?urcan, seful Directiei finante a MAI, ne-a spus ca acesta nu a fost niciodata numarul de serviciu al lui Papuc si ca nu exista niciun document oficial prin care IS „Cartus” ar fi fost obligata sa plateasca pentru convorbirile facute de la acest telefon: „In contractele noastre, asemenea numar nu figureaza. Daca cei de la IS „Cartus” si-au asumat responsabilitatea pentru efectuarea cheltuielilor, ii priveste si este problema lor”.

Din octombrie 2008, de cand Voronin l-a restabilit pe Papuc in functia de ministru, numarul respectiv nu mai apartine IS „Cartus”. Am incercat sa dam de ex-ministrul Papuc, pentru a face mai multa lumina, dar acesta nu a raspuns la niciun telefon. Vineri, Procuratura Generala a anuntat deschiderea a sase dosare penale pentru delapidarile de la MAI, in perioada in care Papuc era ministru. Printre acestea se numara si cazul cu telefonul platit de „Cartus”. Un alt dosar se refera la inchirierea de catre MAI a sediului Filialei Botanica PCRM, care a prejudiciat Bugetul de stat cu peste un milion de lei si despre care TIMPUL a publicat anterior o investigatie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *