Actualitate

Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă în republica Moldova este în scădere. Care sunt cauzele și la ce ar putea duce

Trendul negativ este cauzat de schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor, care aleg serviciile alternative de comunicare prin rețeaua Internet – Skype, Viber, WhatsApp etc., acestea fiind gratuite.

Scăderea numărului de utilizatori a fost cauzată de micșorarea bazelor de clienți ale companiilor Orange (-29,1 mii) și Moldcell (- 8 mii). În același timp, baza de utilizatori ai companiei Moldtelecom a crescut cu mai bine de 8,6 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă raportată la 100 de locuitori a scăzut cu 0,8 puncte procentuale și a alcătuit 124,8%. Traficul voce mediu lunar per utilizator este de 262 de minute.

Volumul vânzărilor înregistrate de Moldcell a scăzut cu 8,9% și a însumat peste 227,2 milioane de lei, iar vânzările realizate de Orange s-au diminuat cu 5,2% și au totalizat 481,6 milioane de lei. Veniturile provenite din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă de către Moldtelecom au crescut cu 15,8% și au depășit 40,2 milioane de lei.

Venitul mediu lunar per utilizator de telefonie mobilă (ARPU) a scăzut cu 1,9% și a alcătuit 68,7 lei. Moldtelecom a înregistrat un ARPU de 83,5 lei, Orange – 72,3 lei, iar Moldcell – de 60,5 lei.

Cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcție de cifra de afaceri, nu au suferit schimbări notabile. Orange continuă să dețină cea mai importantă cotă de piață: 64,28%, iar Moldcell şi Moldtelecom – cote de piață în mărime de 30,36% și, respectiv, de 5,36%.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *