RăzboiUcraina

NYT: Ucraina consumă atât de multă muniție pentru a apăra Bahmut încât s-ar putea să nu mai aibă suficientă pentru o ofensivă de primăvară

Cotidianul american New York Times a relatat că lipsa de obuze a armatei ucrainene ar putea împiedica planurile Kievului de a lansa o nouă ofensivă în această primăvară. Potrivit ziarului, care citează oficiali americani neidentificați, SUA încep să se teamă că rata extrem de ridicată de consum de obuze în timpul apărării orașului Bakhmut ar putea epuiza rezervele armatei ucrainene necesare pentru ofensivă.

Interlocutorii New York Times spun că, după zile întregi de bombardamente neîntrerupte în Bakhmut, oficialii Pentagonului au comunicat autorităților ucrainene îngrijorarea lor. Potrivit unui oficial american din domeniul apărării, Washingtonul a avertizat Kievul că risipește muniție într-un moment foarte important, adică în ajunul unei ofensive care ar putea decide soarta întregului război.

În același timp, publicația a relatat că militarii ucraineni de pe front se confruntă cu o lipsă acută de mine și obuze, iar în unele cazuri nu pot trage deoarece muniția este prea scumpă.

Situația de la Bahmut

Bătălia pentru Bahmut este în desfășurare de câteva luni, dar a devenit mult mai intensă la sfârșitul anului trecut. Până la jumătatea lunii martie, înaintarea forțelor rusești în apropierea așezării a încetinit dramatic, dar aceasta s-a trezit semiînconjurată.

Publicația mai spune că ambele părți au suferit pierderi grele în bătălia pentru Bahmut, Rusia pierzând în unele cazuri nu foarte bine antrenate foști prizonieri ai PMC Wagner, iar Ucraina pierzându-și militarii profesioniști.

Între timp, jurnaliștii explică, citând experți militari, că Ucraina are motive nu doar politice, ci și tactice pentru a lupta pentru Bahmut până la capăt, deoarece această bătălie consumă resursele armatei ruse și o împiedică să se deplaseze spre vest, unde ar putea obține noi succese.

Se pregătesc noi livrări de muniție

Publicația New York Times afirmă că SUA și Marea Britanie se pregătesc să trimită în Ucraina mii de obuze și rachete de standarde NATO și sovietice. Cu toate acestea, una dintre sursele din Pentagon ale publicației a recunoscut că aceste eforturi devin disperate, deoarece aliații Kievului nu pot ține pasul cu ritmul de consum de muniție pe front, iar stocurile din Occident sunt extrem de scăzute.

SUA speră să construiască noi capacități pentru a produce 90.000 de proiectile de artilerie pe lună, dar acest lucru ar putea dura doi ani. La rândul său, UE strânge resurse pentru a cumpăra 1 milion de obuze pentru Ucraina, dar și acest lucru va dura, relatează New York Times. Între timp, Marea Britanie a înființat o unitate secretă pentru a căuta și cumpăra muniție din epoca sovietică din întreaga lume.

“Până în prezent, administrația Biden este încrezătoare că Bakhmut nu va epuiza stocurile și rezervele de muniție ucrainene într-o asemenea măsură încât să submineze contraofensiva de primăvară. Cu toate acestea, cu cât bătălia avansează mai mult, cu atât este mai probabil ca această abordare să se schimbe”, scrie New York Times.

content-image

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *