Afaceri

O afacere curat murdară: Piaţa „Curcubeu” din centrul Chişinăului

 Explicaţiile de atunci ale fostului viceprimar Mihai Furtună au ridicat însă mai multe semne de întrebare, ceea ce ne-a şi determinat să revenim la subiect. 

Apariţia Pieţei „Curcubeu” pe strada Columna 55 (intersecţia cu strada Tighina) a fost neaşteptată pentru autorităţile municipale. Cel puţin aşa ne-a declarat fostul viceprimar responsabil de domeniul comerţului din oraş, Mihai Furtună, în prezent consilier municipal. „S-a întâmplat ceva la care nici noi nu ne-am aşteptat. Ne-am trezit deja cu chioşcurile amplasate. Asta e realitatea”, ne spunea în decembrie oficialul. Am analizat dosarul depus la Direcţia comerţ a Primăriei de către SRL „Cosovan Dalis Grup” şi acolo am dat de o… surpriză: autorizaţia de comerţ a fost obţinută pe 20 octombrie 2011 şi are o singură semnătură – cea a lui Mihai Furtună. Ieri, fostul viceprimar ne-a oferit o altă explicaţie: „Am rămas surprinşi în momentul când agentul economic a depus pachetul de documente, pentru că ştiam că proprietarul lotului („Nali” SRL – n.r.) intenţiona să construiască un centru medical. Eu am fost obligat prin lege să aprob autorizaţia, pentru că agentul economic s-a conformat cadrului legal”.

Firma căreia îi aparţine terenul de 0,27 ha pe care a fost deschisă Piaţa „Curcubeu” este condusă de Nadejda Godoroja, şefa Laboratorului ştiinţific mamologie oncologică din cadrul Institutului Oncologic. Conform informaţiilor furnizate de Camera Înregistrării de Stat, aceasta este specializată în activităţi privind păstrarea mijloacelor de transport personale, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, închirierea bunurilor imobiliare proprii şi comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice. „Nali” SRL a cumpărat terenul de pe str. Columna 55 în anul 2000 pentru a construi un centru consultativ-diagnostic de mamologie. Acest proiect a fost invocat şi de Mihai Furtună, care a spus că piaţa va exista provizoriu. „Ca să nu rămână lotul de pământ pustiu, în timp ce va aduna documentaţia de proiect, proprietarul a luat decizia de a-l da în arendă”.

Terenul a fost dat în arendă firmei „Cosovan Dalis Grup” SRL pentru o perioadă de trei ani, deşi arendaşul a primit autorizaţie de comerţ pentru un an de zile. Acest lucru ne face să credem că Piaţa „Curcubeu” nu va dispărea în viitorul apropiat din centrul Chişinăului. Îndoiala noastră este confirmată şi de directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat, care ne-a spus că proiectul centrului diagnostic a fost dat demult uitării. „E o idee veche, moartă de atunci. Acel centru nu o să fie niciodată”. Cu Nadejda Godoroja nu am reuşit să discutăm, deoarece se află deja de o lună de zile în concediu medical.

Nota autorului: Intenţiile autorităţilor municipale de a reamplasa spaţiile comerciale în alte sectoare ale capitalei sunt salutare. Însă apariţia noilor pieţe acolo unde se atestă o suprasaturaţie de buticuri şi chioşcuri intră în contradicţie cu aceste intenţii. Mai grav este că oficialii de la primărie se prefac că sunt luaţi prin surprindere de astfel de cazuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *