Sport

O alpinistă româncă, de doar 12 ani, a urcat pe vârful Aconcagua și a stabilit un nou record mondial

Geta reușește astfel două recorduri mondiale în mai puțin de două luni, după ce în data de 8 decembrie 2015 a escaladat cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 de metri).

Având o altitudine de 6.960 metri, Aconcagua este cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt vârf din emisfera sudică și cel mai înalt vârf din America de Sud.

"Un munte excelent, o ascensiune perfectă: ritm, efort, reușită! În ziua de vârf, cum mă așteptam, un parcurs lung, cu vânt, temperatură scăzută și o parte solicitantă pe final. M-am mișcat bine și deși eram, evident, cea mai tânără din grup, ritmul pe care mi l-am impus a fost mai bun decât al multor parteneri de ascensiune. Am ajuns pe vârf, record mondial de vârstă! Sub mine o mare de vârfuri, munți până la orizont! Îmi trece prin cap că recordul pe ruta Ghețarului Polonez este încă, din 2009, al lui Coco! Singurul lucru pe care pot să-l gândesc este, simplu și firesc: Ce frumoasă-i viața!", a spus Dor Geta Popescu.

Obiectivele sportive ale tinerei alpiniste în cadrul secției de performanță a Clubului Sportiv Montan Altitudine cuprind în 2016 ascensiuni pe cele mai înalte vârfuri și pe cei mai înalți vulcani din America de Nord, Australia și Oceania, expediții în care vizează trei noi recorduri mondiale de vârstă în alpinismul de altitudine.

Pregătirea performanțelor se face în sălile de escaladă și în cadrul ascensiunilor de vară și de iarnă ale Circuitului 7 Munți din Grădina Carpaților, antrenamente coordonate de Federația Romană de Alpinism și Escaladă.

Dor Geta Popescu, sora mai mică a consacratei alpiniste Crina Coco Popescu, va sosi în țară vineri 12 februarie, pe aeroportul ”Henri Coandă”.

Dor Geta Popescu deține cinci recorduri mondiale de vârstă în alpinismul de altitudine (Ararat, Damavand, Sabalan, Ojos del Salado, Aconcagua). 

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *