Opinii și Editoriale

O casă goală pentru politicieni

Gândiţi-vă că în 2009 un tânăr plătea pentru o garsonieră 150 de euro, deci 2100-2200 de lei, iar acum pentru aceeaşi garsonieră achită cam 3300 de lei. Iar pe lângă asta, mai dă peste 1500 de lei pentru serviciile comunale. Dar tânărul ăla mai trebuie să şi mănânce, să se îmbrace, mai are un telefon mobil şi poate îşi doreşte să iasă o dată pe săptămână cu prietenii.

Pensionarii sunt în aceeaşi situaţie. Doar că ei, sărmanii, nu mai au forţă să plece peste hotare. Singurul lor avantaj e că majoritatea au propriile locuinţe. Cel puţin nu plătesc chirie. Dar ei au medicamente de plătit. Tinerii însă pot pleca. Şi încep să cred că ar tebui să o facă, să îi lase pe politcienii să împartă ţara ca pe o ţarină goală, nearată.

Mai mulţi experţi spun că e posibil ca euro să ajungă până la 40 de lei. Asta înseamnă că un tânăr va plăti pentru o garsonieră 6000 de lei. Acum n-are rost să ne „distrăm” calculând cât câştigă un tânăr. Sigur nu 6000. Dacă punem şi 2000 pentru cheltuieli de buzunar, ar trebui ca el să câştige 8000. Ceea ce nu se prea întâmplă.

Între timp ni se spune că treaba asta cu creşterea halucinantă a leului vine din întărirea dolarului. Dar dacă ne uităm peste Prut, un euro e mai mic astăzi decât acum două luni. Cursul oficial în 10 decembrie era 4,44 RON pentru un euro, iar astăzi e de 4,43. Nu e semnificativă scăderea, dar hai să vedem la noi: în 10 decembrie un euro era 18.80, iar astăzi e aproape 22 de lei. Să mai săpăm? Să mai spun că acum un an în România euro era mai mare decât e acum? Păi cum rămâne atunci cu teoria asta că toată valuta creşte din cauza dolarului şi că aşa e şi în alte ţări? Nu cumva leul e în cădere liberă în urma atacurilor raider? Nu cumva situaţia de la BEM e plătită de tineri şi pensionari, în timp ce hoţii încă se îmbogăţesc?

Între timp Leancă umblă de la un partid la altul căutând susţinere, ca un peţitor nedorit. E ca şi cum nehotărârea politicienilor e întreţinută anumit ca noi să scăpăm din vedere alte aspecte. Presa internaţională vorbeşte de război. Şi atunci care e motivul tinerilor de a rămâne în ţară ? „Creştem Moldova” a devenit – creştem valuta şi conturile proprii, „Moldova fără comunişti” – parafează cu sprijinul comuniştilor promiţându-le funcţii, „Împreună spre Europa” – s-a transformat în împreună dărâmaţi de moneda euro. Şi cine dă semne de îngrijorare în parlament? Dodon care tocmai a afirmat că Putin e politicianul model? (Nici nu îmi mai dau seama care e mai sărit de pe fix.)

Iubiţi tineri, la cum merg lucrurile, în curând vom avea din nou nevoie de paşapoarte să o luăm spre vest. Plecaţi cu toţii cât mai aveţi timp. Plecaţi în fugă, lăsaţi Moldova atât de goală încât să nu aibă politicienii de unde îşi plăti salariile. Şi întoarceţi-vă doar atunci când aleşii îşi vor cere iertare de la alegători, când hoţii vor fi pedepsiţi şi când Moldova va avea cel puţin justiţie europeană. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *