Editorial

O casă pentru Paul Goma

Un lucru pe care şi eu mi-l doresc foarte mult, măcar şi de aceea că Paul Goma este cel mai mare scriitor basarabean din toate timpurile. Ceea ce nu se spune însă în scrisoare, dar se poate citi printre rânduri, e că aceasta mai e şi dorinţa expresă a lui Paul Goma. Un alt lucru nenumit în scrisoare, dar care şi el ar putea fi dedus după lectura acesteia, e că ar exista o problemă la mijloc. O problemă care îl împiedică pe Paul Goma să revină acasă. Pentru că dacă nu ar exista nicio problemă, de ce angajaţii Academiei i-ar mai fi cerut ajutor preşedintelui ţării?

Dintr-un interviu mai vechi pe care i-l luase lui Paul Goma Pavel Păduraru, ţin minte că marele scriitor invoca două posibile piedici: neacordarea cetăţeniei moldoveneşti soţiei sale şi lipsa unei case în care ar putea să locuiască. S-ar putea ca prima să se fi rezolvat. Pentru că, odată ce lui Paul Goma i s-a înmânat paşaportul albastru, nu văd de ce nu i s-ar fi da şi soţiei sale? 

În condiţiile astea, rămâne cealaltă problemă. O casă în care ar putea locui familia Goma. Se pare că, în această privinţă, apele încă mai sunt foarte tulburi. Adică autorităţile moldoveneşti încă nu i-au găsit o casă celui mai important scriitor basarabean din toate timpurile. Cred că anume, de aceea, semnatarii scrisorii s-au şi adresat după ajutor preşedintelui ţării. Din aceeaşi scrisoare, am mai dedus un lucru: că nici Centrului „Paul Goma” destinat, citez din scrisoare, „să se ocupe de adunarea, stocarea și studierea de documente scrise, de materiale audio și video privitoare la istoria comunismului și consecințele acestui flagel al sec. XX pe pământurile noastre” nu i s-a găsit un sediu. Ceea ce înseamnă că preşedintelui i se cere ajutor şi în această problemă.

Revin la prima problemă a casei lui Paul Goma şi vreau să spun următorul lucru: fiecărui sportiv moldovean care a cucerit vreo medalie la vreun campionat mondial i se dă o casă, din câte ştiu eu. În felul lor, scriitorii seamănă cu nişte sportivi, pentru că şi ei promovează imaginea ţării lor în lume. De ce atunci nu s-ar găsi o casă şi pentru cel mai mare scriitor basarabean din toate timpurile? Ar trebui să se găsească, măcar şi de aceea că e vorba despre Paul Goma, care e şi cel mai important disident anticomunist în viaţă. Cred că toată lumea e de acord cu faptul că ar fi o chestie de moralitate şi o dovadă a unei conştiinţe civice dacă lui Paul Goma i s-ar da o casă unde să locuiască. Lui Paul Goma, care a vorbit atâta despre basarabeni. Nu cred să mai existe vreun alt scriitor basarabean unde motivul basarabean să fie atât de prezent. Şi eu cred, sunt sigur de asta, că autorităţile culturale şi politice ale statului vor rezolva problema şi că Paul Goma va putea reveni acasă.

În afară de asta, Paul Goma ar mai trebui să intre în manualele de literatură din licee şi în cele din universităţi. Fără Paul Goma în manuale, revenirea sa acasă ar fi incompletă, iar reforma învăţământului ar fi una falsă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *