Economie

O companie necunoscută cere în continuare acţiunile „Moldova – Agroindbank”

Acţiunile respective au fost sustrase în mod fraudulos de la grupul de investitori europeni, în urma unui atac raider, în lunile iulie şi august ale anului curent.

Despre aceasta a fost anunţat într-un comunicat de presă de către biroul de avocaţi, care se ocupă de cazul investitorilor MAIB.

„În cazul în care această nouă companie va prelua controlul asupra acţiunilor, returnarea acţiunilor proprietarilor legitimi se va complica şi mai mult”, susţin avocaţii.

Potrivit comunicatului difuzat, grupul celor şase investitori din Slovenia şi Olanda au deţinut un număr total de 285,386 acţiuni la MAIB, ceea ce reprezintă aproape 28 la sută din totalul acţiunilor emise de MAIB.

În prezent, 240.506 acţiuni sunt înscrise pe numele companiei Global Systems Corp. (Belize), iar 44.880 acţiuni sunt înscrise pe numele Merchant Outpost Company (Seychelles). Statul Belize şi insulele Seychelles reprezintă jurisdicţii off-shore. Legea RM „Privind instituţiile financiare” interzice companiilor înregistrate în zonele off – shore să deţină în total mai mult de 5% din acţiunile cu drept de vot ale unei bănci.

Investitorii contestă în Moldova şi pe teritoriul altor jurisdicţii relevante drepturile companiilor Global Systems Corp. (Belize) şi Merchant Outpost Company (Seychelles) de a fi înregistrate ca deţinători ai acţiunilor pe care acestea pretind să le deţină MAIB.

„În încercarea de a muta aceste acţiuni la o companie diferită, eventual „onshore”, părţile încearcă transferarea acţiunilor deţinute în comun de către Global Systems Corp. (Belize) şi Merchant Outpost Company (Seychelles) către Creative Production, Inc.”, adaugă avocaţii.

De asemenea, aceştia susţin că în cazul în care Curtea de Apel Economică va admite cererea depusă de Creative Production, Inc. privind recunoaşterea şi încuviinţarea executării hotărârii arbitrale din Kiev, va complica şi mai mult restituirea acţiunilor de către investitori.

Anterior, prim-ministrul Vlad Filat, a susţinut o conferinţă de presă în care a declarat că patru bănci au fost supuse atacului raider.

Mai târziu, PLDM şi PCRM au solicitat să fie organizată o şedinţă extraordinară a Parlamentului în care să fie audiate instituţiile responsabile.

Şedinţa Curţii Supreme de Justiţiei din RM pe marginea acestui dosar va avea loc pe 14 septembrie 2011.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *