Ultima oră

O enciclopedie a rezistenței noastre

Apărut la Firma Editorial-Poligrafică „Tipografia Centrală”, volumul este îngrijit de către Veta Ghimpu-Munteanu, membră a formației de la fondarea acesteia. Aici este adunat aproape tot ce s-a scris despre Ansamblul „Tălăncuța”.

În discursul său, scriitorul Nicolae Dabija avea să remarce că noi ne-am salvat prin cântecul popular, prin folclor. „Această carte este o enciclopedie a rezistenței noastre. Dacă n-ar fi fost „Tălăncuța”, am fi rămas fără folclor”, a subliniat el. Prezent la eveniment, scriitorul și folcloristul Iulian Filip a menționat că marele merit al lui Andrei Tamazlâcaru este că ne-a dăruit o „Tălăncuță” fără de care nu ne mai putem imagina o sărbătoare pe cele mai mari scene ale Moldovei.

Rând pe rând, în fața celor prezenți au evoluat surorile Osoianu, cobzarii și interpreții Marin Ganciu, Victor Botnaru, Pavel Țurcanu cu discipolii săi de la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, Tudor Ungureanu, conducătorul formației „Ștefan Vodă”, Maria Iliuț cu Ansamblul ei „Iedera” de la Universitatea de Stat din Moldova, Veta Ghimpu-Munteanu, Galina Pâslaru, Nicolae Gribincea, Tamara Boboc de la Soroca, Suzana Popescu, Dina Vrăjmașu ș.a.

Scriitoarea Claudia Partole a constatat că Andrei Tamazlâcaru este marele ocrotitor al folclorului nostru. „Dacă vrem să-l auzim pe Dumnezeu, trebuie să ascultăm „Tălăncuța”. Întotdeauna ați fost o oglindă a neamului nostru”, a mai spus ea. „Tălăncuța” este formația care a reabilitat instrumentele noastre muzicale tradiționale. Datorită membrilor formației, folclorul nostru este pus la loc de cinste. Sunteți cei mai de seamă compatrioți ai noștri!”, a remarcat dr. Varvara Buzilă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *