Actualitate

O familie cu tripleţi rămâne fără casă!

„Ajută-i să aibă o casă!” – este apelul lansat ieri de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru colectarea de fonduri în sprijinul familiei Guţu, care riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului.
„Nu dorim un castel, ci o căsuţă micuţă, cu condiţii pentru a creşte aceşti copilaşi. Pe viitor, când o să mai crească, Andrei poate va pleca peste hotare, căci nu avem niciun ajutor – părinţii sunt bătrâni, sora are copiii ei. Nu vom sta cu mâna în sân sau întinsă când vor creşte”, şi-a spus dorinţa tânăra mamă Ludmila Guţu.

Până au împlinit copiii un an şi jumătate, familia Guţu a primit indemnizaţii din partea statului – câte 200 de lei pe lună pentru fiecare copil. „Am trăit la mama mea până acum. Eram şapte într-o casă mică, fără apă. Acum locuim în casa pe care trebuie s-o părăsim. Dar copiii au nevoie de hrană, îmbrăcăminte şi căldură. Cum putem să stăm degeaba când copilul ne cere o bucată de pâine şi să nu avem ce să-i întindem? Dar când strigă trei odată?”, se întreabă mama tripleţilor.

Andrei Guţu, tatăl, şi-a numit odraslele „argint viu” şi spune că nu s-a aşteptat la aşa o surpriză din partea destinului, dar nici nu are de gând să se dezică de floricelele vieţii. Când mama va putea să se descurce singură, Andrei va pleca în străinătate pentru a le asigura copiilor un viitor mai sigur.

Potrivit lui Mihai Mocanu, primarul satului Opaci, în 2009 au fost alocate 6.000 de lei din fondul de rezervă al primăriei pentru susţinerea acestei familii. „Am selectat şi o casă unde ar putea să locuiască. Ea urmează să fie procurată cu ajutorul surselor financiare care vor fi adunate de la binevoitori şi costă aproximativ 10.000 de euro”.

Ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, şi-a reamintit că a făcut cunoştinţă cu această familie pe 16 martie, în cadrul unei zile de audienţă a guvernului în raionul Căuşeni. „Cu adevărat, este o familie care vrea să muncească şi să-şi crească copiii. O locuinţă în satele moldoveneşti nu este atât de costisitoare şi îndemn toţi oamenii cu suflet mare să-i ajute ca să aibă o casă”, a îndemnat Valentina Buliga şi a anunţat că ea personal va transfera în contul familiei Guţu un salariu.

„În Săptămâna Patimilor fiecare creştin din Moldova poate contribui ca această familie să aibă unde trăi şi să se bucure de Sfintele Sărbători de Paşte”, a precizat Irina Malanciuc, reprezentanta unei organizaţii din Marea Britanie, care are în vizor copiii dezavantajaţi. Potrivit sursei, numărul de nou-născuţi s-a micşorat dramatic în Moldova, iar naşterea unor tripleţi este un dar de la Dumnezeu şi o bucurie pentru întreaga familie şi ţară.

Conform primarului Mihai Mocanu, în satul Opaci sunt familii cu cinci, opt şi chiar unsprezece copii, însă cazul cu tripleţii este unic în raionul Căuşeni.

Doina Alexei,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *