Război

O grenadă cadou de ziua de naștere îl ucide pe asistentul șefului armatei Zalujnîi

O grenadă oferită drept cadou de ziua de naștere a explodat și l-a ucis pe un apropiat al șefului forțelor armate ucrainene, Valeri Zaluzhny.

Maiorul Ghenadii Cestiakov, în vârstă de 39 de ani, se întorsese în apartamentul său cu cadouri de la colegii săi și le deschidea împreună cu fiul său când grenada a explodat.

Maiorul Cestiakov a fost ucis, iar fiul său de 13 ani a rămas grav rănit. Ministrul de interne Igor Klimenko a declarat că băiatul începuse să învârtă inelul grenadei. “Apoi, militarul a luat grenada de la copil și a tras inelul, provocând o explozie tragică”.

Procurorii au precizat ulterior că acesta a declanșat din greșeală grenada în timp ce încerca să o ia de la fiul său.

Explozia a fost descrisă ca fiind un “accident tragic”, iar ministrul a făcut apel la public să aștepte rezultatul unei anchete oficiale. Poliția a declarat că explozia din apartamentul familiei din Chaiki, la periferia vestică a Kievului, a avut loc “ca urmare a manipulării neglijente a muniției”.

Însă, în scurt timp, s-a dovedit că alte cinci grenade au fost găsite în apartament. Dl Klimenko a declarat că acestea fuseseră un cadou de la un coleg din armată.

Două grenade similare au fost găsite mai târziu în timpul unei percheziții la colegul respectiv, descris ca fiind colonel în armată. Imagini de la fața locului arătau alte grenade pe podeaua apartamentului, împreună cu alte pungi cadou. Maiorul Cestiakov ar fi adus grenadele acasă într-o pungă împreună cu o sticlă de whisky.

O sursă a declarat pentru Ukrainska Pravda că sticla se afla într-o pungă de cadou cu pahare în formă de grenadă, iar explozia s-a produs atunci când a deschis punga. Alte rapoarte au spus că colegul său a predat sticla spunând: “Este greu să te surprind: De aceea îți dau grenade de luptă și o sticlă de whisky bun”.

Generalul Zalujnîi a vorbit despre durerea de nedescris și pierderea grea pentru armata ucraineană și pentru el personal, descriindu-l pe maiorul Cestiakov ca fiind un “umăr de încredere” de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Moartea sa este cel mai recent eșec pentru armata ucraineană, după ce o lovitură de rachetă a ucis 19 soldați într-un atac rusesc asupra unei ceremonii de decernare a premiilor în apropierea liniei de front din regiunea sudică Zaporojia. Au existat critici pe scară largă că ceremonia a fost lăsată să se desfășoare într-o zonă periculoasă.

Deputata pro-prezidențială Mariana Bezulha a declarat că moartea maiorului Chestiakov se datorează neglijenței: “Nu m-aș fi gândit niciodată că Ghenadii va muri din cauza neglijenței chiar de ziua lui de naștere. Grenadele se eliberează, nu se dau drept cadou”.

Cu toate acestea, cauza oficială a exploziei a fost pusă sub semnul întrebării de comentatorii ucraineni, dintre care unii au speculat dacă nu cumva a fost un atac care l-a vizat pe generalul Zalujnîi însuși, presupunând că acesta ar fi putut participa la festivitățile de aniversare ale consilierului său.

Săptămâna trecută, comandantul suprem a făcut o evaluare brutală a situației de pe linia frontului ucrainean împotriva forțelor de invazie ale Rusiei.

“La fel ca în Primul Război Mondial, am ajuns la un nivel de tehnologie care ne pune în impas”, a declarat el pentru The Economist. “Cel mai probabil nu va exista o descoperire profundă și frumoasă”.

Atât Kremlinul, cât și președintele Volodimir Zelenski au negat că războiul a ajuns în impas. “Astăzi oamenii sunt obosiți, toată lumea este obosită și există opinii diferite. Acest lucru este clar, dar nu există un impas”, a declarat dl Zelenski la sfârșitul săptămânii.

În discursul său obișnuit de luni seară, el a făcut apel la ucraineni să “ne adunăm, să evităm să ne dezbinăm și să ne împărțim în dispute sau alte priorități”.

De asemenea, el a anunțat că “acum nu este momentul potrivit” pentru alegerile prezidențiale care ar trebui să aibă loc în primăvara anului viitor, deoarece Ucraina se află în război și sub legea marțială. Amintim că Zelenski a fost ales în post de președinte în 2019.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *