Bună Dimineața

O „grupare” aflată sub înalta protecție a Constituției

Chestia e sută la sută penală ceea ce înseamnă că locul acestui individ periculos pentru societate e în pușcărie. Ca să vezi, la noi, „la Moldova”, nu e chiar așa, fiindcă individul are protectori cu imunitate… parlamentară. 

Când poliția încerca să-și facă datoria, percheziționând locuința-arsenal, la faţa locului au venit ortacii lui cu imunitate, numiți oficial deputaţi ai PCRM. Potrivit aceluiași ministru Recean „cinci deputaţi comunişti care au venit la locuinţa lui Mihail Amerberg și au încercat să influenţeze mersul anchetei”. Presa a vuit revoltată, dar nu a fost atentă la o concluzie formulată de ministru: „imunitatea de deputat nu permite să comiţi ilegalități sau să acoperi infractori”. Potrivit legii, încercarea de a influența mersul anchetei se pedepsește penal. Excepție, precizăm noi, se face doar într-un singur caz: când cei care comit această ilegalitate sunt deputați, în cazul dat deputați comuniști, care se bucură de imunitate.

Acțiunile lor se află sub înalta protecție a Constituției care proclamă solemn (art.70 (3) că „deputatul nu poate fi reținut, arestat, perchiziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea parlamentului după ascultarea deputatului”. Se zice că regulile privitoare la imunități au ca scop asigurarea independenței parlamentarului în exercitarea mandatului sau și punerea lui sub protecție față de acte sau fapte abuzive ale autorităților administrative, judiciare sau ale persoanelor fizice. Remarca din articolul citat, cea despre „cu excepția cazurilor…”, e praf aruncat în ochi, or, niciodată organele nu au avut curajul să demonstreze că deputatul a comis „o infracțiune flagrantă” și să-l fie trimită în judecată. De ce? Fiindcă trimiterea în judecată a unui deputat nu e posibilă „fără încuviințarea parlamentului după ascultarea deputatului”… Lungește, Doamne, boala, până se va coace poama…

Un scriitor poate fi arestat fără „încuviințarea scriitorilor”, la fel și un savant, un țăran, un șofer, un vânzător, un profesor ș.a.m.d. Cum credeți, dacă unei grupări de criminali i s-ar cere încuviințarea arestării unui membru al ei, cum ar vota ea? În mod normal, conform legii, adică, celor cinci deputați PCRM, urmau să li se pună „brățările” la mâini. Nu s-a întâmplat asta și nici nu se va întâmpla. Știți de ce? Fiindcă cei care trebuie „să încuviințeze” arestarea lor fac parte din aceeași „grupare”, numită parlament… Aflată sub înalta protecție a Constituției!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *