CSI / RusiaExterne

O întâlnire între Zelenski și Putin ar fi posibilă zilele următoare – ministrul turc al apărării

Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a transmis, miercuri, că în următoarele zile ar putea avea loc o întâlnire între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit ziarului Ukrainskia Pravda. În schimb, Mihail Podoliak, consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a transmis azi că nu s-a ajuns la un acord cu privire la o întâlnire între cei doi lideri, potrivit CNN.

„Președintele Erdogan s-a întâlnit de mai multe ori cu domnul Putin și cu domnul Zelenski. În aceste întâlniri, președintele încearcă să ajungă la încetarea focului cât mai curând posibil și să se așeze la masa negocierilor. Sperăm că, în ciuda unor dificultăți, cei doi lideri (Ucraina și Rusia – n.red.) să se poată reuni în zilele următoare”, a transmis azi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar .

Tot azi Mihail Podoliak, consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a spus că nu s-a ajuns la un acord ca cei doi lideri să se întâlnească și să discute despre războiul din Ucraina. Podoliak a atras atenția asupra ostilităților sporite în estul Ucrainei și asupra încercărilor Rusiei de a „distruge complet” orașul Mariupol.

Pe 2 aprilie, șeful grupului de negocieri cu rușii, David Arakhamia, a exprimat opinia că negocierile personale între liderii Ucrainei și Rusiei sunt posibile în viitorul apropiat la Istanbul sau Ankara în Turcia.

Totodată, Zelenski a spus pe 4 aprilie că, cu cât Rusia amână mai mult întâlnirea președinților Ucrainei și Rusiei, cu atât va fi mai rău pentru ea însăși.

Pe 5 aprilie purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea că o condiție pentru întâlnirea dintre cei doi este un acord, semnat de ambele părți.

„În principiu, președintele Putin nu a refuzat niciodată o astfel de întâlnire cu președintele Zelenski, dar trebuie pregătite anumite condiții pentru asta, și anume, textul (acordului) unui document (de semnat)”, a declarat Peskov, în cadrul unei conferințe de presă.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri să poarte un dialog cu președintele rus, dar până acum nu au existat discuții la cel mai înalt nivel.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *