Cultură

O jumatate de an fara Andrei Vartic

La mai bine de o jumatate de an de la decesul lui Andrei Vartic, om de cultura si fruntas al miscarii de eliberare nationala din RM, Ministerul Culturii i-a conferit, post-mortem, Premiul pentru merite deosebite in dezvoltarea artei teatrale „Valeriu Cupcea”. Pana in prezent, aceasta distinctie a fost acordata unor importante personalitati basarabene, precum Constanta Tartau, Sandri Ion Scurea, Viorica Chirca, Mihai Volontir, Ilie Todorov, Dumitru Fusu, Mihai Curagau etc. Boris Focsa, ministrul Culturii, a relevat ca acest gest de pretuire a regretatei personalitati din domeniul artelor este doar un inceput al actiunilor de comemorare a lui Andrei Vartic.

E cu mult mai saraca existenta basarabenilor fara Andrei Vartic, fostul publicist de la TIMPUL, care, prin daruirea si energia sa, te ridica deasupra realitatilor noastre degradante. Fost actor, regizor de film si de teatru, Andrei Vartic a fondat „Teatrul poetic”, unde a montat peste 50 de spectacole si monospectacole. A recitat mari fragmente din literatura clasica romaneasca in numeroase monospectacole televizate. A fost unul dintre intemeietorii Institutului Civilizatiei Dacice si ai revistei de studii carpato-dunarene „Dava International”.

In memoria regizorului Andrei Vartic, Teatrul „Alexei Mateevici” va inaugura sala mare reconstruita, care va purta numele regretatului fondator al respectivei institutii. De asemenea, pe cladirea teatrului va fi montata o placa memoriala. „Vrem ca si scoala din localitatea sa de bastina, Danceni, r-l Ialoveni, sa poarte numele acestei personalitati”, a opinat Eugen Carciumaru, directorul Teatrului „Alexei Mateevici”.

In prezent, trupa de acolo lucreaza la un spectacol de poezie, semnat de Andrei Vartic. Iar catre primavara, Ministerul Culturii, impreuna cu Teatrul „Alexei Mateevici”, va organiza o reprezentatie extraordinara de comemorare a patriotului basarabean, cu participarea unor artisti de marca si personalitati publice. Pana la Revelion, actorii Nicolae Jelescu, Ludmila Butnaru si Margareta Nazarchevici ne vor prezenta spectacolul „Alai de Anul Nou”, tot in regia regretatului Andrei Vartic.

„Solicitam postului „Moldova 1” sa difuzeze spectacolele televizate ale regretatului regizor, in special „Mai lunga-i clipa decat veacul”, o intercalare simbolica a operei lui Cinghiz Aitmatov cu folclorul nostru”, a spus actorul Boris Bechet.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *