Cultură

O lansare de carte basarabeană cu cântec, la Ploieşti

El soarbe oxigen prin 30 de ţevi odată. Cu gura alipită de naiul strămoşesc, aidoma pruncului cel cu gura alipită de laptele mamei, el a reînviat. Iar prin cântecul său, reînviem şi noi!”. „Când răsună naiul lui Vasile Iovu, coboară cerul pe pământ, iar ţărâna, cu tot cu livezi şi case, urcă mai aproape de cer… Naiul lui Vasile vorbeşte de Sufletul nostru cel netrecător”, afirma, la rândul său, poetul Nicolae Dabija.

„Doamne, ce țară frumoasă avem!”

Evenimentul de la Ploieşti a constat în lansarea de trei cărţi ale prof. Şoimaru: Căderea comunismului, Cotul Donului-1942 şi Nicolae Iorga – Cugetări. Cum despre toate aceste cărţi ziarul TIMPUL a mai relatat pe larg, mă rezum acum în a consemna, pe scurt, doar surpriza oferită de marele naist Vasile Iovu, nu înainte de a-i cere scuze prietenului Vasile Şoimaru, o personalitate cunoscută deja în Prahova şi Ploieşti, Domnia Sa având la activ mai multe prezenţe pe aceste frumoase plaiuri prahovene.

Când lansarea celor trei cărţi a luat sfârşit, prof. Şoimaru i-a dat cuvântul maestrului Vasile Iovu. Înainte de a lua în mâini instrumentul fermecat, muzicianul, profund emoţionat, a ţinut să menţioneze faptul că, deşi a evoluat în multe ţări din lume, vine pentru prima oară în România! „Doamne, ce ţară frumoasă avem!”, avea să spună Domnia Sa, după care s-a pus pe cântat. În sala de lectură a Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploieşti, s-a făcut linişte, pentru a face loc cântecului popular românesc. Timp de câteva minute, cu muzica lui Iovu ne-am afundat în lumea legendei şi a mitului popular, oferindu-ne posibilitatea de a pătrunde semnificaţiile străvechiului tezaur al folclorului românesc. Mulţumim, Maestre, te mai aşteptăm pe la noi!

Ioan Popescu, Ploiești

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *