Bună Dimineața

O metodă eficientă să scapi de birocrație

Ești un antreprenor care vrei să îți deschizi o afacere. Un absolvent care vrei să depui documentele la o instituție de învățământ. Un părinte care vrei să îți dai copilul la grădiniță. Un simplu cetățean care vrei să efectuezi o simplă verificare medicală sau un bătrân care ceri ajutor social. Orice ai vrea să faci în țara asta, dacă ai nevoie cel puțin să pui o ștampilă, bați în zeci de uși și bătătorești zeci de drumuri.

Când mergem la doctor, înainte de fi examinați, acesta completează fișe, fără vreo legătură cu problema pe care o ai. În unele cazuri examinarea se face doar pe fișă. Medicul nici nu se uită la tine sau măcar să te asculte nu binevoiește. E mai important numărul pacienților înregistrați decât numărul celor salvați. Iar în goană după un număr cât mai mare de pacienți, vizitele la medic nu durează mai mult de zece minute. Asta se numește birocrație medicală.

Toți fugim cât mai departe de tot ce înseamnă această rutină administrativă, însă nu putem scăpa de ea. Uneori birocrația este înlocuită cu cuvintele „dosar de acte”. Cel mai anevoios dosar pe care l-am întâlnit ca mulți alți moldoveni este cel de obținere a cetățeniei române. Problema nu este în numărul de documente pe care trebuie să îl conțină, problema e că actele noastre sunt greșite.

Cu zeci de ani în urmă toate certificatele se completau cu mâna, iar după felul cum erau ele completate, ne duce cu gândul că la ele lucrau oameni agramați. Așa se întâmplă când, de exemplu, patru membri ai aceleași familii au nume diferit. Iar diferența constă într-o altă literă sau o altă terminație. Iar această diferență sau scăpare de literă costă bani, nervi și timp. Se mai întâmplă când ai un patronim, iar funcționara de la starea civilă sau de la Primărie îți pune alt patronim. Toate aceste greșeli creează probleme și toate trebuie corectate.

O altă frumoasă întâlnire este cazul cu obținerea unui document atunci când ai de a face cu serviciile de legalizare și traducere. Vă dau un exemplu real ca să înțelegeți prin ce trece un student când trebuie să îi trimită unui părinte, care se află peste hotare la muncă, o confirmare că este student și că plătește studiile.

Prima ușă în care trebuie să bată este biroul unui notar ce oferă servicii juridice și de traducere. Procesul dat durează ceva timp. După te trezești cu o altă piedică. Mereu ceva lipsește. În acest exemplu a lipsit o ștampilă din cauza căreia un document nu putea fi legalizat. Pentru a o abține trebuie să mergi la universitate unde te direcționează prin zeci de cabinete, în care ești trimis în altele ca în unul din ele să fii îndrumat corect și ca să afli că acest document trebuie să aibă cu totul o altă formă. Și urmează să mergi în alt cabinet pentru a face un alt document care se eliberează doar peste două zile. Și după aceasta mergi din nou la notar mai plătești și pentru acest document și mai aștepți câteva zile. După toate călătoriile prin zeci de cabinete te simți ca după o horă care te-a amețit bine de tot încât îți arde gustul de jucat. Acestea sunt puținele exemple sau mai bine zis puținele bețe ce le întâlnește fiecare, zi de zi.

Uite așa își pierde lumea răbdarea banii și timpul prin cabinetele funcționarilor publici ce tot ne spun despre E-guvernare, despre simplificarea procesului de eliberare a documentelor, despre ghișee unice și tot așa. Trecând prin cabinetele lor îți vine gândul că doar certificatul de deces îl obții ușor doar pentru că acesta deja nu e problema ta.

P.S. Desigur, poți scăpa de bubele documentelor, important e să ai rude în una din instituțiile ce oferă aceste „servicii de rutină.”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *