Economie

O mostră de populism și ipocrizie la Casa Albă

Confruntat cu creșterea record a prețurilor la carburanți într-un an electoral, președintele Joe Biden a recurs la un gest mai rar întâlnit la președinții americani – a trimis o scrisoare șefilor marilor companii petroliere americane, cerându-le să ajute la reducerea presiunii prețurilor. Au primit această scrisoare șefii ExxonMobil, Chevron, BP America, Shell USA și ai altor companii.

Scrisoarea aceasta este de două ori ipocrită, arătând că motivele creșterii prețurilor la carburanți se datorează, o dată, lui Vladimir Putin și, a doua oara, politicilor economice din SUA aplicate înaintea administrației Biden.

O scrisoare a președintelui SUA în care tema principala este energia, carburantul, petrolul, le pomenește de mai puține ori decât o face cu numele Vladimir Putin. Iată ce scrie președintele Joe Biden: ”Nu este nicio îndoială ca Vladimir Putin este principalul responsabil pentru consecințele financiare suferite de americani și de familiile lor. Însă, în mijlocul unui război, când preturile au crescut cu 1,70 dolari galonul, profiturile record ale rafinăriilor nu fac decât sa amplifice această durere”. ”Lipsa capacităților de rafinare și profiturile record al rafinăriilor afectează acțiunile istorice ale administrației mele pentru a combate creșterea prețurilor a lui Vladmir Putin și majorează prețurile pentru consumatori. Aș aprecia să acordați atenție imediată acestui subiect în acțiunile dumneavoastră de a reduce din provocările la care Vladimir Putin supune familiile americane”.

Tot Joe Biden scrie: ”În anul de dinaintea preluării administrației, rafinăriile din SUA și-au redus capacitatea cu peste 800.000 de barili pe zi, ajungând acum la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. Înțeleg că mulți factori care au contribuit la decizia de a reduce capacitatea de rafinare s-au întâmplat înainte de a prelua puterea. Însă profiturile mult peste ce este normal ale rafinăriilor, în timp de război, sunt pe seama familiilor americane, ceea ce nu este acceptabil”.

Scrisoarea aceasta mai puțin obișnuită a președintelui SUA către sefii marilor companii petroliere nu are deloc un ton blând. Dimpotrivă, Joe Biden scrie că se va folosi de autoritatea pe care o are în stare de urgență pentru a spori capacitatea de rafinare. Joe Biden a invocat prerogative de urgență pentru folosi cea mai mare cantitate din Rezerva Strategică de Petrol din istorie și pentru a autoriza Legea pentru Producția de Apărare pentru a alimenta producția de energie. ”Sunt gata sa folosesc toate instrumentele aflate la dispoziția mea pentru a le oferi americanilor accesul sigur la energie la prețuri acceptabile”. Cu alte cuvinte, președintele SUA le transmite companiilor petroliere să rafineze mai mult, să accepte profituri mai mici, în caz contrara urmând să aibă de-a face cu ”toate instrumentele” federale.

Scrisoarea lui Joe Biden este o mostră de populism pur din partea unui președinte care și-a făcut un titlu de glorie din lupta împotriva populismului. Declinul capacității de rafinare a SUA nu are nimic a face cu acțiunile Rusiei în Ucraina, ci cu acțiunile Partidului Democrat al lui Joe Biden și cu acțiunile Wall Street-ului, care au început de mai mult timp o cruciadă împotriva combustibililor fosili și au promovat energia verde, reducând drastic din investițiile în capacitatea de rafinare.

În 2021, directorul Agenției Internaționale pentru Energie avertiza că va urma o criză a energiei datorată lipsei de investiții în exploatarea câmpurilor petroliere și în rafinare, o lipsă de investiții vizibilă de aproape un deceniu, care acum își arata efectele negative, ce nu pot fi combătute decât în timp, prin investiții.

Americanii și europenii pot da vina pe războiul Rusiei în Ucraina pentru creșterea prețului energiei, însă un factor mai importat și care acționează de mulți ani este așa-zisa Guvernanță Socială și de Mediu – o adevărată biblie a marilor companii, care sunt penalizate prin dificultăți la accesarea creditelor și finanțărilor, în cazul în care se abat de la litera ei.

Președintele Biden aruncă responsabilitatea în spatele fostei administrații Trump pentru scăderea capacității de rafinare, însă scăderea acestei capacități in 2020 s-a datorat închiderii economiei in pandemie. Apoi, iată ce spunea Joe Biden în plină campanie electorală, în 2020: ”Trebuie să abordăm schimbările climatice ca pe o amenințarea existențială. Ca președinte, voi face următoarele: voi elimina subsidiile pentru corporațiile petroliere; voi interzice forajele pe terenurile federale; îi voi trage la răspundere pe directorii din industria petrolieră; voi ralia lumea pentru a respecta angajamentele Acordului de la Paris”. Iar, odată devenit președinte, Joe Biden a interzis noi exploatări petroliere pe terenurile federale și a eliminat din subsidiile pentru companii.

CEO-ul Chevron, Mike Wirth, a declarat pentru Bloomberg că este extrem de greu pentru companiile petroliere să concureze pe piața energiei în condițiile în care toata lumea spune ”Nu vrem ca aceste forme de energie să mai fie folosite în viitor”. ”Trebuie să treacă decenii întregi pentru ca investițiile făcute acum să aducă profit, câtă vreme guvernele lumii spun că nu mai vor să folosească această formă de energie”.

După ce Joe Biden a trimis scrisoarea amintită mai sus, American Petroleum Institute, care reprezintă marile companii, a trimis o scrisoare cu propuneri pentru reducerea prețului carburanților, printre care:

–          Ridicarea restricțiilor pentru exploatările pe terenurile statului;

–          Stabilirea unor proiecte de infrastructură de importanță critică;

–          Deblocarea investițiilor și a accesului la capital;

–          Statul să le permită  rafinăriilor să folosească pe mai departe tehnologia actuală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. In prima saptamina de presedentie, Joe Biden a blocat lucrerile de constructie la conducta Keystone, prin ordin executiv. Aceasta conducta ar fi trebuie sa livreze din Alaska in Texas … 700mii de barili de petrol pe zi. In acelasi timp, administratie Biden a ridicat sanctiunile impuse de administratia Trump asupra lucrarilor la NS-2.
    Despre faptul ce in urma acestui ordin executiv au fost pierdute 10mii de slujbe in SUA si Canada nu mai vorbim. Vorba ceea, Barrack Obama a blocat industria de carbune in SUA ceea ce a dus la pierderea a 80mii de slujbe. Asa ca 10mii de slujbe este un fleac prin comparatie.

    Alt ordin executiv emis de Joe Biden in prima saptamina de presedentie a fost intezicerea forarii pe teren federal pentru petrol si gaze de sist. Cel mai interesant a fost pentru Pennsylvania care a votat pentru Joe Biden la alegeri (cel putin oficial) si s-a trezit cu blocarea forarilor la doar o saptamina.
    Si inca o actiune interesanta a fost flirtarea cu Iran-ul ceea ce a ingreunat serios relatiile cu Arabia Saudita si perspectivele ca aceasta sa mareasca extractia de petrol.
    In rezultat, de la pretul de 40 dolari pe baril in 2020, pretul a ajuns la 140 dolari pe baril in 2021, iar pretul gazului a crescut de la 200 la 2000 euro/m3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *