ActualitateSănătate

O nouă cercetare scoate la iveală mai multe efecte adverse neștiute

O nouă cercetare sugerează că administrarea de suplimente de ulei de pește poate avea diverse efecte asupra sănătății inimii, în funcție de faptul că o persoană suferă sau nu de boli cardiovasculare. Acest uleiul de pește este bogat în acizi grași omega-3 și este recomandat de medici pentru a ajuta la prevenirea problemelor cardiace.

Cercetători din China, SUA, Marea Britanie și Danemarca au studiat peste 400.000 de participanți la UK Biobank timp de 12 ani pentru a vedea cum au afectat suplimentele de ulei de pește sănătatea participanților. Studiul a analizat riscul de a dezvolta fibrilație atrială, atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă la persoanele fără afecțiuni cardiace cunoscute. Cifrele studiului

În cazul celor fără boli cardiovasculare, administrarea de suplimente de ulei de pește a fost legată de un risc cu 13% mai mare de fibrilație atrială și de un risc cu 5% mai mare de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, pentru persoanele deja diagnosticate cu boli de inimă, utilizarea suplimentelor de ulei de pește a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilația atrială la un atac de cord și cu un risc cu 9% mai mic de a trece de la insuficiență cardiacă la deces.
Femeile și nefumătorii au avut un risc cu 6% mai mare de a dezvolta probleme cardiace atunci când au luat suplimente de ulei de pește. Persoanele în vârstă au înregistrat un beneficiu mai semnificativ, cu un risc cu 11% mai mic de a trece de la o stare de sănătate bună la deces la bărbați și cu un risc cu 7% mai mic la femei. Este important de reținut că acesta a fost un studiu observațional, așa că nu se pot face concluzii definitive cu privire la cauză și efect, scrie incredibilia.ro. În plus, studiul nu a luat în considerare dozajul specific sau tipul de suplimente de ulei de pește utilizate, iar majoritatea participanților au fost albi, astfel încât este posibil ca rezultatele să nu se aplice persoanelor de alte etnii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *