Actualitate

O nouă colaborare între România și R. Moldova. Prevederile memorandumului semnat astăzi

Memorandumul stabileşte domeniile-cheie şi formele de cooperare dintre ambele entităţi, iar scopul acestuia este de a promova energia pe bază de biomasă și de a consolida eforturile în combaterea schimbărilor climatice.

„Subiectul biomasei este foarte important pentru ţările din Estul Europei, inclusiv pentru R. Moldova. Cooperarea dintre clustere ne deschide uşi noi pentru valorificarea de noi proiecte inter-regionale, cum ar fi „InterReg Danube”, care să stimuleze dezvoltarea sectorului energiei din biomasă”, susţine Lajos Vajda, preşedintele Clusterului Green Energy din România.

La rândul său, Vladimir Brăgaru, preşedintele Clusterului Energiei din Biomasă susține că platforma de cooperare a actorilor cheie ce au activităţi conexe sectorului energiei din biomasă, stabilită după modelul Clusterului din România, este o formă eficientă de cooperare ce prinde rădăcini şi în R. Moldova.

Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova a fost creat în anul 2017, după modelul celui din România, cu asistenţa Proiectului Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Structura este o platformă de discuții și colaborare în domeniul biomasei și întrunește în prezent peste 20 de membri: companii private, autorități publice, instituții de cercetare, universități, asociaţii active în sectorul energiei verzi etc.

Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România a fost înființat în februarie 2011 și are în prezent 37 membrii, care cooperează și fac schimb de experiență pe segmentul inovațiilor și cercetării. Din cluster-ul din România fac parte, pe lângă reprezentanții economici, administrațiile publice locale, universități, firme de consultanță și instituții care pot să contribuie la obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *