CSI / RusiaExterne

O nouă lovitură pentru Putin! Armenia va semna tratatul CPI pentru a putea să-l aresteze pe dictatorul rus dacă vine în țară

Armenia a anunțat că va ratifica integral Statutul de la Roma, tratatul care stă la baza Curții Penale Internaționale (CPI), fapt ce i-ar impune obligația de a-l aresta pe dictatorul rus, Vladimir Putin, în cazul în care acesta ar păși pe teritoriul țării, a anunțat miercuri, 13 septembrie, premierul Nikol Pashinyan.

„Guvernul a depus Statutul de Roma în Adunarea Naţională şi, în conformitate cu poziţia mea, documentul va fi ratificat integral”, a declarat şeful guvernului armean într-o intervenţie în faţa legislativului de la Erevan, potrivit agenţiei de presă Armenpress.

Potrivit lui Pashinyan, această decizie „nu are nimic de a face cu relaţiile între Armenia şi Rusia, ci cu problemele de securitate ale Armeniei”. Această decizie a provocat indispoziţie la Moscova, care a cerut explicaţii Armeniei cu privire la posibila ratificare a Statutului.

Curtea Constituţională a Armeniei a decis, pe 24 martie, că angajamentele pe care republica ar trebui să şi le asume în cazul aderării la Statutul de la Roma trebuie să corespundă legislaţiei ţării, ceea ce ar permite țării să îl ratifice.

Aceasta ar permite Armeniei să sesizeze Curtea Penală Internaţională împotriva Azerbaidjanului, cu care se află în conflict de peste trei decenii din cauza enclavei Nagorno-Karabah, un teritoriu azer cu o populaţie majoritar armeană, precum şi din cauza problemelor legate de demarcarea frontierelor.

Totuşi, acest lucru ar obliga-o, de asemenea, să respecte hotărârile instanţelor internaţionale, cum ar fi decizia CPI din 17 martie prin care a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Posibila ratificare a Statutului de la Roma de către Armenia ar agrava şi mai mult relaţiile sale cu Rusia, care au fost deteriorate de recentele declaraţii ale premierului Nikol Pashinyan potrivit căruia Rusia „singură pleacă” din Caucazul de Sud.

Ministerul rus de externe l-a convocat, săptămâna trecută, pe ambasadorul Armeniei, căruia i-a fost exprimat un protest ferm al Rusiei, la care s-au adăugat o serie de declaraţii ale unor înalţi responsabili armeni şi arestarea unor jurnalişti proruşi în Armenia.

Bloggerul Mikael Badalian şi editorialistul „Sputnik Armenia”, Ashot Gevorkyan, au fost reţinuţi în oraşul armean Goris, în sudul ţării, anunța, joia trecută, agenția rusească RIA Novosti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *