Actualitate

O nouă metodă în tratamentul infecțiilor. La ce spital din Moldova urmează să fie aplicată

Potrivit unui comunicat de presă al instituției medicale, bacteriofagii reprezintă viruși care pot distruge bacteriile și se pot utiliza pentru tratamentul bolilor infecțioase. Cultivați în laborator, aceștia pot fi folosiți în tratamentul patologiilor cauzate de tulpini microbiene cu rezistență sporită la toate antibioticele cunoscute de medicina modernă. Microorganismele au fost descoperite de către microbiologul Felix Hubert d’Herelle încă în 1917 și utilizate pe larg în medicină. Odată cu apariția penicilinei și a altor antibiotice, au fost date uitării.

Directorul Spitalului, Anatol Ciubotaru, a declarat că în lumea contemporană rezistența la antibiotice a crescut considerabil, iar fagoterapia este acea metodă care ar ajuta la tratarea pacienților.

Microbiologul Evghenii Rubalskii a spus că bacteriofagii sunt inofensivi atât pentru oameni, cât și pentru animale. Pentru pregătirea bacteriofagilor este nevoie de câteva zile, pe când pentru a elabora un nou antibiotic – de câteva decenii.

Șefa serviciului epidemiologic al Spitalului, Marcela Chilianu, a menționat că fagoterapia este o metodă veche, dar abia acum aceasta a început din nou să fie implementată pe larg în Georgia, Polonia, Rusia. În cadrul Spitalului Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” există personal calificat, laborator microbiologic performant pentru a putea utiliza fagoterapia și în Moldova. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *