Actualitate

O parte din cele 24 de mii de apartamente, unde este declarat consum zero pentru serviciile de apă, vor fi verificate. Care e motivul

Administrația SA „Apă-Canal Chișinău” menționează într-un comunicat de presă că nu va mai lăsa consumatorii disciplinați să sufere din cauza celor de rea-credință, din cauza cărora sunt nevoiți să achite lunar bani suplimentari, pentru așa numita „cotă-parte” – diferența dintre volumul de apă înregistrat de contoarele comune și consumul declarat de consumatori în baza apometrelor individuale, care se împarte la toți locatarii.

În urma verificărilor efectuate în apartamentele unde se declară consum zero, volumul nedeclarat va fi expus spre plată consumatorilor de rea-credință, iar ca rezultat cota-parte se va diminua considerabil sau chiar, în unele situații, va dispărea.

Furnizorul de apă menționează că a promovat mai multe metode pentru diminuarea „cotei-părţi”. Una dintre soluții este un soft, deocamdată testat doar la agenții economicii și în sectorul particular, care permite fotografierea contoarelor comune, cu transmiterea datelor în sistem și prelucrarea lor automată. Ca rezultat, controlorii nu mai îndeplinesc fișele în formă scrisă și se evită astfel factorul uman. O altă soluție este citirea la distanță a datelor de la contor cu dispozitive inteligente care deja și-au demonstrat eficiența.

În comunicat se mai menționează că administrația furnizorului de apă va achita gestionarilor fondului locativ 2% din sumele achitate pentru apă și canalizare. Aceștia vor putea să-și primească banii în baza prezentării unor rapoarte trimestriale despre volumul de apă consumat. La fel, aceștia vor trebui să identifice consumatori care nu achită consumul real de apă și să conlucreze cu ei pentru a-și achita datoriile.

În Chișinău, sunt 160 de mii de apartamente, dintre care locatarii a circa 24 de mii de apartamente declară lunar consum zero. Recent, în urma unor verificări, specialiștii furnizorului de apă au depistat într-un singur apartament consum de apă nedeclarat de circa 420 de metri cubi de apă. 

Sursa: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *