Actualitate

O persoană a cerut 10 milioane de lei de la CSM. Motivul este uimitor

Aceasta a cerut repararea prejudiciului moral în sumă totală de 10 milioane de lei.

Conform dosarului, persoana a înaintat către CSM o cerere prealabilă prin care a cerut verificarea activității Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, și a Curții de Apel Chișinău. De asemenea, persoana a cerut tragerea la răspundere disciplinară a trei judecători pentru că i-au încălcat dreptul său constituțional privind accesul la justiție prin discriminare pe principii de naţionalitate şi de limbă vorbită.

Totodată, reclamantul mai solicitat efectuarea atestării judecătorilor Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, și a celor de la Curtea de Apel Chișinău, pe faptul cunoaşterii legislaţiei procesuale şi de apărare a drepturilor minorităţilor naţionale.

Reclamantul spune că a înaintat o acţiune în instanţa de judecată. Magistrații i-au restituit cererea pe motiv că a fost scrisă în limba rusă. Ulterior, și Curtea de Apel Chișinău i-a respins recursul pe același motiv. Astfel, persoana spune că judecătorii au admis încălcarea normelor imperative ale legislaţiei, dar şi a drepturilor sale garantate de Constituţia Republicii Moldova.

Răspunsul primit de la Consiliul Superior al Magistraturii la cererea prealabilă nu l-a mulțumit. Prin urmare, persoana a atacat în judecată CSM, iar pentru faptul că a suportat o ”presiune sufletească şi psihologică negativă” a solicitat repararea prejudiciului moral în mărime de zece milioane de lei.

Cererea sa a fost considerată inadmisibilă de instanțele: judecătoria de fond, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție.

Articolul 24 din Codul de procedură civilă prevede că judecarea pricinilor civile în instanţele judecătoreşti se desfăşoară în limba română. Dacă persoana nu cunoaște limba română, ea poate să beneficieze de serviciile unui interpret.

Sursa: Bizlaw.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *