Social

O persoană cu dizabilități are puține șanse să fie acceptată într-un club de noapte

Despre aceasta s-a convins un reporter al portalului nostru de știri care s-a pus în pielea unei persoane cu dizabilități timp de o singură noapte.

Activista a avut curajul și răbdarea să se deplaseze într-un scaun rulant timp de 3 ore, suficient pentru a identifica și testa percepțiile discriminatorii ale administratorilor de cluburi. Din imaginile filmate cu o cameră ascunsă, unul dintre gardieni i-a închis brutal ușa sub nas motivând că nu corespunde codului vestimentar.

Un alt gardian a insinuat că au o petrecere privată și că se poate apropia în altă zi. La fel au procedat și gardienii de la un alt club prestigios de noapte din Chișinău motivând de această dată că este incomodă aflarea unui cărucior rulant în instituție.

Plângeri în acest sens au parvenit anul precedent de la un grup de tineri cu dizabilități din capitală care intenționau să petreacă o noapte în oraș. Deoarece nimeni nu s-a sesizat deocamdată pe marginea interdicțiilor similare, administratorii câtorva cluburi renumite din Chișinău continuă să discrimineze clienții după felul în care arăți sau dacă ești o persoană cu dizabilități.

Un studiu sociologic al Fundației Soros arată că persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate cel mai frecvent la angajare în câmpul muncii (63%), la locul de muncă (51%) și în instituţiile educaţionale (31%).

Potrivit reprezentanților Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din România, pentru astfel de practici rău intenționate firmele s-ar alege cu amenzi între 2 mii și 10 mii de euro. În lipsa unui mecanism de protecție a persoanelor discriminate în Moldova, instanțele de judecată nu dispun de pârghii legislative care să sancționeze atutudinile discriminatorii.

Acest video este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei. 

Sursa: Discriminare.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *