Istorie

O poveste veche: propaganda rusească şi cozile de topor din Moldova (IV)

Importaţiunea grâului, foarte slabă; rezerva anului trecut e pe isprăvite; grâul se vinde 25 ruble chila ; porumbul, 17-19 ruble chila, după calitate; secara, 20 ruble chila. Preţurile vitelor sunt foarte rele din cauza secetei care a uscat păşunile şi livezile anului acesta. Perechea de boi care se vindea cu 120 ruble, se vinde acum cu 80 ruble; vaca, care se vindea cu 30-35 ruble, se vinde acum cu 15-20 ruble. Preţurile oilor au scăzut aseminea: o oaie cu miel, bună de tăiat, tunsă, se vinde cu 2,5-3 ruble. Lâna nespălată se vinde cu 7,5 ruble pudul (20 kilo aproape); lâna spălată cu 9,5 pudul. Toate aceste preţuri se înţelege de la sine că sunt calculate pe rubla de hârtie.

Trecând prin Ismail, prin Akerman, la Odessa, am putut constata că viile au suferit mult de gerurile primăverii; prin urmare, nu e speranţă de a se face, în acest an, o recoltă bună.

Prin toate satele, pe unde am trecut în călătoria mea, am fost martor la agitaţiunea ce domneşte prin poporaţiunea evreiască din această parte a Basarabiei. Guvernul rusesc face tot ce poate, prin persecuţiuni administrative, ca să izgonească cât se poate mai mult din interiorul ţării acest element al poporaţiunii. Evreii, forţaţi prin represiuni, se îmbarcă pe vapoarele ce trec în Dobrogea şi în Bulgaria. Din partea multora se aude că ei privesc această nouă provincie a României ca ţara făgăduită a poporului lui Israel! Prin neprecurmarea acestei emigraţiuni e vădit că, cu toate piedicile şi măsurile luate de Corpurile Legiuitoare în privinţa streinilor locuitori în România, totuşi nu se opreşte această cotropire a României, fatală atât pentru poporaţiunea din oraşe cât şi mai ales pentru cea de la ţară. Rusia nu se jenează persecutând pe faţă, prin toate mijloacele coercitive, acest element periculos poporaţiunii sale, ştiind foarte bine că nici vreunei mari puteri europene nu-i va veni în gând să-i impună, prin sentimentul evreofil, emancipaţiunea acestei rase.

Ce ironie cinică!… Această Rusie chiar care, la Berlin, în concernul celorlalte puteri, a impus României emanciparea evreilor, acum persecută şi goneşte cu cnutul în mână pe acest popor din ţara sa!

Basarab
Odessa, 20 iulie 1880
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *