Bună Dimineața

O problema veche: intelectualii si Puterea

Luna care se incheie a fost una interesanta pentru presa si publicul consumator de presa: aproape zilnic au aparut dezvaluiri despre abuzurile si matrapazlacurile fostei guvernari. Desecretizarea unor acte de catre Cancelaria de Stat a scos la lumina zilei nume noi de eroi ai regimului care s-a prabusit. Astfel, saptamana trecuta, am aflat ca doua reprezentante ale intelectualitatii noastre de creatie – interpreta Nelly Ciobanu si regizoarea Lidia Panfil – au beneficiat de apartamente procurate din Fondul de rezerva al guvernului.

Se pune intrebarea: pentru care servicii si cui au fost prestate aceste servicii? Va veni timpul si vom afla raspunsul si la aceasta intrebare, astazi insa ne intereseaza alt aspect al problemei. E vorba de eterna problema a relatiei intelectualului cu Puterea. Dupa venirea comunistilor la guvernare, in 2001, capii regimului au depus eforturi sustinute pentru a atrage in tabara lor o parte a intelectualitatii – indeosebi, a intelectualitatii de creatie. Comunistii aveau nevoie ca de aer de legitimitate intelectuala.

Ei trebuiau „sa penetreze” partea culta a societatii – scriitori, actori, cantareti, fiindca numai cu „valorile intelectuale” reprezentate de Misin si Ostapciuc nu se putea merge inainte. Metodele aplicate de Voronin in scopul atragerii de partea sa a intelectualilor au fost diferite, dar binecunoscute – de la lingusirea lor fariseica si coruperea morala si financiara pana la santajul deschis. Stiu cat de mult „s-a lucrat” pentru a-l corupe pe marele Vieru sa treaca de partea lui Voronin. Unii fosti consilieri ai acestuia (stiu ce am in vedere) poarta pe constiinta lor acele tentative.

Trebuie sa recunoastem cu o anumita satisfactie ca, timp de opt ani de regim comunist, intelectualitatea, in mare si prin partea ei cea mai reprezentativa, a luat examenul la demnitate, fiindca nu s-a lasat atrasa in tabara neobolsevicilor lui Voronin. Desi s-au creat uniuni de creatie de alternativa cu perspective reale de capatuire, intelectualii au rezistat. Cei care au trecut, totusi, de partea lui Voronin au fost putini si nu de prima mana. Numarati-i (pe degete) pe scriitorii, actorii, cantaretii, ziaristii s.a.m.d. care au „fraternizat” cu regimul comunist al lui Voronin si o sa va convingeti ca-s putini si… marunti. Fara indoiala, expresia emblematica a acestora o intruchipeaza glumetul Tudor Tataru. In dorinta lor oarba de a „rupe” pe cineva de la intelectualitatea „pro-romaneasca”, ideologii lui Voronin n-au inteles ca asemenea „achizitii” nu le-au adus un spor de imagine, dimpotriva.

Bineinteles, au fost si unii intelectuali de creatie „mai curatei”, mai „subtili”, care, „iubind in taina, au pastrat tacere” si au colaborat „mai discret” cu comunistii. Urmarindu-i, ma intrebam: din ce ratiuni fac ei acest lucru? Din convingeri sincere sau din interes? Uite ca acum avem si raspunsul: din interes. Care pentru un apartament, care pentru o masina, care pentru un beci. Dupa ce Voronin a pierdut puterea si nu mai poate da nimic, a inceput sa fie parasit de cei pe care i-a incalzit la san. Abandonandu-l pe Voronin, acestia isi indreapta privirile duioase spre noii guvernanti, sunt gata sa le cante (si chiar le canta) pe la congresele partidelor. Un lucru trebuie sa inteleaga noii guvernanti: cei care l-au tradat ieri pe Voronin, trecand azi de partea democratilor, maine ii vor trada si pe ei.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *