CSI / Rusia

„O provocare”. Rusia și China și-au trimis avioanele de război deasupra Mării Japoniei, în timpul vizitei lui Biden

Avioane militare ruse și chineze au efectuat, marți, exerciții comune în regiunea Asia-Pacific, a declarat ministerul rus al apărării, potrivit Reuters. Exercițiul a avut loc în contextul în care președintele SUA, Joe Biden își încheia vizita oficială în Asia. 

Patrula comună a avioanelor ruso-chineze a durat 13 ore deasupra mărilor Japoniei și Chinei de Est și a implicat bombardiere strategice rusești Tu-95 și avioane chineze Xian H-6.

Ministrul japonez al Apărării a numit exercițiul „o provocare”, în timp ce un oficial american a spus că a arată profunzimea cooperării dintre cele două țări.

Avioane ale forțelor aeriene japoneze și sud-coreene au urmărit avioanele rusești și chineze pentru o parte a exercițiului, a declarat ministerul rus.

Japonia a ridicat de la sol două avioane imediat ce avioane de război rusești și chineze s-au apropiat de spațiul său aerian. Tokyo găzduia o întâlnire a liderilor grupului Quad care include Statele Unite, a declarat ministrul Apărării Nobuo Kishi. 

Tokyo a transmis îngrijorările atât Rusiei, cât și Chinei prin canale diplomatice, a spus Kishi într-o conferință de presă.

Acesta a caracterizat incidentul drept o probabilă provocare atât din partea Beijingului, cât și a Moscovei într-o zi în care Biden, premierul indian Narendra Modi și liderul proaspăt ales al Australiei, Anthony Albanese, s-au întâlnit la Tokyo.

„Credem că faptul că această acțiune a fost întreprinsă în timpul summitului Quad îl face mai provocator decât în ​​trecut”, a spus el, adăugând că este al patrulea astfel de incident din noiembrie.

Ministerul chinez al Apărării a confirmat exercițiul comun peste Marea Japoniei, Marea Chinei de Est și Pacificul de Vest despre care a spus că este parte a unui exercițiu militar anual. 

Incursiunea de marți a fost prima raportată de la preluarea mandatului noului președinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, pe 10 mai. Duminică, Yoon s-a întâlnit cu Biden, cei doi lideri promițând măsuri pentru a contracara influența Chinei în regiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *