CSI / Rusia

„O provocare”. Rusia și China și-au trimis avioanele de război deasupra Mării Japoniei, în timpul vizitei lui Biden

Avioane militare ruse și chineze au efectuat, marți, exerciții comune în regiunea Asia-Pacific, a declarat ministerul rus al apărării, potrivit Reuters. Exercițiul a avut loc în contextul în care președintele SUA, Joe Biden își încheia vizita oficială în Asia. 

Patrula comună a avioanelor ruso-chineze a durat 13 ore deasupra mărilor Japoniei și Chinei de Est și a implicat bombardiere strategice rusești Tu-95 și avioane chineze Xian H-6.

Ministrul japonez al Apărării a numit exercițiul „o provocare”, în timp ce un oficial american a spus că a arată profunzimea cooperării dintre cele două țări.

Avioane ale forțelor aeriene japoneze și sud-coreene au urmărit avioanele rusești și chineze pentru o parte a exercițiului, a declarat ministerul rus.

Japonia a ridicat de la sol două avioane imediat ce avioane de război rusești și chineze s-au apropiat de spațiul său aerian. Tokyo găzduia o întâlnire a liderilor grupului Quad care include Statele Unite, a declarat ministrul Apărării Nobuo Kishi. 

Tokyo a transmis îngrijorările atât Rusiei, cât și Chinei prin canale diplomatice, a spus Kishi într-o conferință de presă.

Acesta a caracterizat incidentul drept o probabilă provocare atât din partea Beijingului, cât și a Moscovei într-o zi în care Biden, premierul indian Narendra Modi și liderul proaspăt ales al Australiei, Anthony Albanese, s-au întâlnit la Tokyo.

„Credem că faptul că această acțiune a fost întreprinsă în timpul summitului Quad îl face mai provocator decât în ​​trecut”, a spus el, adăugând că este al patrulea astfel de incident din noiembrie.

Ministerul chinez al Apărării a confirmat exercițiul comun peste Marea Japoniei, Marea Chinei de Est și Pacificul de Vest despre care a spus că este parte a unui exercițiu militar anual. 

Incursiunea de marți a fost prima raportată de la preluarea mandatului noului președinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, pe 10 mai. Duminică, Yoon s-a întâlnit cu Biden, cei doi lideri promițând măsuri pentru a contracara influența Chinei în regiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *