Externe

O rachetă lansată de Suedia a lovit Norvegia – Reacție nervoasă a autorităților norvegiene

O rachetă de cercetare lansată de Sweden Space Corp (SSC) luni, 24 aprilie, de la Centrul Spațial Esrange din nordul Suediei s-a defectat și a aterizat la 15 km în interiorul Norvegiei vecine, potrivit Reuters.

Racheta a ajuns la o altitudine de 250 de kilometri (155,34 mile), unde au fost efectuate experimente în condiții de gravitație zero, a precizat agenția într-un comunicat.

”A aterizat în munți la 1.000 de metri altitudine și la 10 kilometri de cea mai apropiată așezare”, a mai declarat marți, 25 aprilie, Philip Ohlsson, șeful departamentului de comunicare al SSC, pentru Reuters.

Există proceduri de rutină atunci când lucrurile nu merg bine și informăm atât guvernele suedez și norvegian, cât și alți actori, a spus el.

Lucrările de recuperare a încărcăturii utile sunt în curs de desfășurare și este lansată o investigație pentru a determina detaliile tehnice din spatele traiectoriei neplanificate a zborului, a precizat agenția.

Norvegienii, iritați de incident

”Autoritățile norvegiene iau foarte în serios orice activitate neautorizată pe partea norvegiană a frontierei”, a declarat prin e-mail un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

Astfel, în cazul oricărei încălcări a frontierei, cei responsabili ar trebui să informeze imediat autoritățile norvegiene relevante, printre care se numără și Ministerul de Externe, prin canalele potrivite, a precizat purtătorul de cuvânt.

Ministerul nu a primit o notificare oficială a incidentului din partea autorităților suedeze, a adăugat aceasta.

Lucrările pe teritoriul norvegian pentru salvarea eventualelor epave necesită, de asemenea, un acord prealabil, a precizat purtătorul de cuvânt.

Ministerul norvegian de Externe a declarat că nu știe dacă au existat pagube în împrejurimi, în timp ce un purtător de cuvânt al SSC a declarat că racheta a căzut departe de orice așezare.

Autoritatea norvegiană pentru aviație civilă nu a fost disponibilă imediat pentru un comentariu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *