Internațional

O scurgere de gaze la un gazoduct dintre Finlanda şi Estonia a dus marţi la creşterea preţului gazelor

O conductă subacvatică de gaze naturale şi comunicaţii între Finlanda şi Estonia a fost avariată, potrivit unui comunicat oficial al guvernului finlandez, în urma unei ”activităţii externe”, transmite News.ro.

Ca urmare, preţurile gazelor europene au crescut.

O anchetă cu privire la ceea ce s-a întâmplat este în desfăşurare de duminică şi nu se ştie ce anume a cauzat prejudiciul.

”Aceste evenimente nu au niciun impact asupra securităţii noastre de aprovizionare”, a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinisto în cadrul unui comunicat.

Preţul gazelor pe termen de o lună la hub-ul Dutch Title Transfer Facility (TTF), un etalon european pentru tranzacţionarea gazelor naturale, a fost ultima oară în creştere cu 11,8%, tranzacţionându-se la 49,15 euro (52,14 dolari) pe megawatt oră.

”Scăderea presiunii în conductă a fost destul de rapidă, ceea ce ar indica că nu este o spărtură minoră. Dar cauza rămâne neclară”, a declarat pentru Reuters un oficial în domeniul energiei din regiunea baltică.

Conducta se întinde între Inkoo în Finlanda şi Paldiski în Estonia, peste o parte a Mării Baltice care se întinde în apele ruseşti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *