Cultură

O seară de amintiri cu și despre Raisa Bârnaz

Pe scenă au evoluat mai muți interpreți, discipoli ai profesoarei de muzică de la Gimnaziul din Tabăra, Orhei, Raisa Bârnaz, acompaniați de Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijată de maestrul Petre Neamțu. Una dintre acestea este și sora ei, Silvia Goncear, deținătoare a Marelui Premiu la Festivalul de romanțe „Crizantema de Argint” din Chișinău , precum și a Marelui Premiu la Festivalul de romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște, România. Împreună, ele au interpretat mai multe romanțe: „Astăzi e ziua ta”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Ciobănaș cu trei sute de oi”, „Vin, bădiță, vin deseară” ș.a. 

Între altele, prezentatoarea spectacolului, telejurnalista Nina Bolboceanu a amintit că, la Tabăra, unde se află și o mănăstire de maici, cândva exista un cor pe patru voci. Un asemenea cor, a specificat ea, dorește să-l facă și Raisa Bârnaz. La Tabăra, a mai amintit prezentatoarea, nu există Casă de cultură, astfel încât repetițiile ansamblurilor etnofolclorice de bărbați „Armașii” și de femei „Codrencele”, fondate de Raisa Bârnaz, fac repetiții în casa ei. De un succes deosebit s-a bucurat eleva Raisei Bârnaz, Anișoara Cibotaru, care a făcut canto academic, împreună cu Valentina Naforniță, la Universitatea de Muzică din București, și care este deținătoare a Marelui Premiu la Festivalul Internațional de Muzică Clasică „Haricleea Darclee” de la Brăila.

Alături de protagonista spectacolului au mai fost în această seară și alți discipoli ai ei, pe care i-a învățat canto popular: Mariana Curcudel, dar și micuța Lenuța Țâmbală, care a fost la prima ei evoluție pe o scenă profesionistă. Au mai evoluat cu multă virtuozitate naistul Vasile Iovu, precum și nepotul Raisei Bârnaz, violonistul Călin Corai, deținător al Marelui Premiu la Festivalul „Filip Toderașcu”. Aplauze binemeritate au cules și alți invitați ai interpretei: Maria Sarabaș, Gicu Cimbir ș.a.

Născută într-o familie cu zece copii, Raisa Bârnaz este și ea mamă a cinci copii, toți cu studii superioare și pe care i-a dat la casele lor. Mai are și cinci nepoți. În 2012, ea a luat Marele Premiu la Festivalul „Nae Leonard” de la Câmpulung Muscel, precum și Marele Premiu la Festivalul de romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște, România.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *