Ucraina

O statuie dedicată păcii în Ucraina – inaugurată la Liverpool înaintea concursului Eurovision 2023

Un monument creat ca un „simbol al speranţei” pentru Ucraina a fost inaugurat în oraşul englez Liverpool, care va găzdui în curând concursul Eurovision în numele acestei ţări grav afectate de războiul declanşat de Rusia, informează DPA.

Monumentul Păcii din Ucraina a fost dezvelit marţi pe domeniul Strawberry Field, fostul orfelinat făcut celebru de un cântec din repertoriul trupei The Beatles, „Strawberry Fields Forever”.

Statuia, înaltă de aproape cinci metri, ce prezintă un om care ţine în mână o carte, un porumbel şi un drapel al Ucrainei, va putea fi admirată de fanii concursului Eurovision care vor vizita oraşul englez înaintea finalei acestei competiţii muzicale, ce va avea loc pe 13 mai.

Ea va fi păstrată ca atracţie turistică în grădinile acelei proprietăţi deţinute de organizaţia de caritate Armata Salvării, unde John Lennon se juca în copilărie, înainte de a fi mutată în Ucraina pentru a deveni un monument expus permanent, după ce situaţia din ţara est-europeană va deveni sigură.

Kathy Versfeld, directoarea misiunilor organizate de Armata Salvării, a declarat: „Monumentul Păcii din Ucraina îi invită pe oaspeţii noştri să sprijine pacea, indiferent cine ar fi şi de oriunde ar fi – sentimente care l-au animat pe John Lennon întreaga sa viaţă. Statuia este un frumos nou simbol al speranţei pentru Ucraina şi va fi un memento pentru restul lumii despre calea către pace: slujiţi, împărtăşiţi, iertaţi şi dialogaţi”.

„Domeniul Strawberry Field este onorat să fie custodele monumentului până când acesta va face călătoria sa finală în Ucraina, îndeplinind dorinţele Iniţiativei pentru Pacea Globală, ce vizează reducerea violenţelor şi a conflictelor din lumea întreagă. Întrucât Liverpool uneşte încă o dată omenirea prin muzică şi cântece, noul nostru monument reprezintă o aducere aminte oportună – în cuvintele lui John Lennon: ”Give peace a chance””, a adăugat ea.

Statuia a fost creată de o adolescentă mexicană de 16 ani, Osbelit Garcia-Morales, care a primit anul trecut această comandă din partea unei coaliţii artistice din California, Global Peace Initiative.

Sora lui John Lennon, Julia Baird, s-a aflat printre persoanele care au asistat la dezvelirea statuii.

Ediţia de anul trecut a concursului Eurovision a fost câştigată de trupa ucraineană Kalush Orchestra, însă Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea, este ţara desemnată pentru a găzdui concursul din acest an în numele Ucrainei din cauza invaziei militare a Rusiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *