Actualitate

O stradă veche din Capitală riscă să fie distrusă din cauza unor lucrări de schimbare a apeductului

Încă o stradă veche din Capitală, cu caldarâm, construită la sfârşitul secolului XIX, riscă să fie distrusă. În prezent, pe strada Sfântul Ioan Botezătorul au loc lucrări de schimbare a apeductului. Oamenii care locuiesc în zonă se întreabă dacă dalele de granit vor fi reinstalate sau nu. Autorităţile dau asigurări că se va opta pentru păstrarea stilului arhitectural.

Locuitorii din zonă spun că strada ar trebui să rămână pavată, deşi nu cred că autorităţilor le va reuşi acest lucru.

"Eu am fost în România, de exemplu, şi acolo pun dalele la loc. Aşa ar trebuie, dar cine să facă acest lucru?"

"Asta este istorie, înţelegeţi? Eu merg pe acest drum şi îmi imaginez cine a trăit aici, cum a trăit. Drumul este unul foarte trainic, dacă va fi asfalt, ploia îl va spăla, pentru că drumul e în pantă."

"Îmi place foarte mult acest drum. Zi de zi merg pe aici în drum spre lucru şi primesc satisfacţie. Este unul dintre puţinele drumuri din Chişinău care au rămas aşa, cum au fost construite odată. În Europa, aceste drumuri se păstrează. Eu m-am întristat când, săptămâna trecută, am văzut acest dezastru. Sunt sigură că aici se va turna asfalt."

În timp ce unii ţin la istoria Capitalei, alţii vor s-o distrugă. Muncitorii au depozitat pe marginea drumului plăcile de granit pentru a fi refolosite, dar acestea au fost furate peste noapte. Într-o curte de pe strada Sfântul Ioan Botezătorul am văzut o grămadă de granit, iar nimeni nu ştie cum a ajuns acolo.

"Nu ştim, sincer vă spunem. Eu locuiesc de puţin timp aici. Drumul trebuie asfaltat. Acolo nu poţi merge, copiii cad, bătrânilor le este greu."

Autorităţile spun că vor păstra stilul arhitectural al străzii Sfântul Ioan Botezătorul. Însă acest lucru va fi destul de dificil, deoarece unele porţiuni au fost anterior asfaltate.

"Noi o să ne străduim să reabilităm cum a fost la momentul iniţial, chiar şi să înlocuim aceste porţiuni din asfalt cu pavaj, pentru că, într-adevăr, asta este istoria Chişinăului şi trebuie să menţinem ce avem", a spus consilierul primarului Capitalei, Tudor Gîrbu.

Potrivit directorului general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, tot centrul istoric al Chişinăului era cândva pavat cu granit. Însă, rând pe rând, străzile au fost acoperite cu asfalt.

"În perioada mandatului lui Carol Schmidt, în cele şase mandate, acest primar a reuşit să pună pavaj practic în tot centrul istoric al oraşului Chişinău. La strada 31 August 1989, când s-au executat lucrările la reţelele inginereşti, caldarâmul a ieşit la suprafaţă. Atunci când s-au schimbat reţelele de pe strada Sfatul Ţării, caldarâmul a ieşit la suprafaţă", a comunicat directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

Lucrările de pe strada "Sfântul Ioan Botezătorul" se vor încheia la începutul lunii viitoare. Acestea fac parte dintr-un proiect finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 24 de milioane de euro.
 
 publika.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *