Actualitate

O țară a schemelor sau proiectelor

Într-un colț, în Piața Marii Adunări Naționale, oamenii manifestau în susținerea validării alegerilor din Chișinău, adică Andrei Năstase – primar general. Cu o stradă mai sus, la Palatul Republicii, avea loc sărbătoarea portului popular sau, mai bine zis, „Ziua iei românești”. Acolo românii de pretutindeni au expus costume naționale, bucate tradiționale și obiecte de artizanat. Își întâmpinau cu amabilitate oaspeții, deși cam răruți, în comparație cu cei din piață, iar lumea părea fericită, dansa și cânta, deși puțin mai jos se scanda: „Jos Guvernul”, „Jos nr. 1”, „Jos nr. 2”, „Sus Năstase și Sandu!”.

Mai spre seară, ca să nu uităm cine e șeful nostru „adevărat”, I. Dodon vine cu un concert cu moderatori ruși și cântece moldo-rusești. Nu cumva românești – e tabu! Cam asta înțelegem noi prin unire – un fel de triunghi dubios, care nu seamănă a echilibru, pace sau armonie, ci o formă urâtă de a demonstra cine e mai tare din parcare. R. Moldova nu e o țară serioasă, ci mai degrabă e o împletire de scheme dubioase…
Despre schema furtului miliardului s-au povestit atâtea, încât am putea scrie o întreagă epopee. Creierul acestei scheme a fost un om, se spune că e V. Platon, dar adevărul e fabulos, deoarece încă nu s-a aflat cine anume a pus la cale jaful, de unde a venit și cum s-a realizat ideea. Fostul președinte și ultimul comunist moldovean, V. Voronin, spunea într-un interviu, că Platon are o „minte diabolică” și că, de făcea ceva bun pentru R. Moldova, poate că eram deja în UE. Așa au spus și alții. Cine știe… Apoi s-a mai discutat, în același context, despre o altă schemă, supranumită „spălătoria rusească”. Rufele murdare, odată spălate, se curăță. Așa e și cu banii furați: trec dintr-o bancă în alta, dintr-un buzunar în altul și brusc devin curați.

De câteva zile, posturile TV vorbesc despre o altă schemă, și anume a drogurilor, care călătoresc din Spania în Moldova, iar apoi în Rusia. În această schemă ar fi implicați cetățeni ai mai multor țări, aproape 70 de persoane. Cei mai mulți sunt din R. Moldova.

Mă întreb: de ce o fac? Încearcă acești oameni să scape de sărăcie? Nu. Cu certitudine este mai ușor să faci bani pe căi ilicite: să furi, să comercializezi droguri, să minți, decât să ari și să semeni câmpurile părăginite ale patriei. Vrem sau ba, la noi nu există scheme pentru munca cinstită, căci noi nu avem dragoste și credință în valorile neamului, în bucuria cea mai sinceră.

Cea mai proaspătă schemă este nevalidarea mandatului de primar pentru Andrei Năstase. Ceva nu e clar în această mișcare a justiției din R. Moldova! De când este ea atât de pedantă, atentă și consecventă? Și cine este interesant ca Năstase să nu fie primar?

Aproape nimeni, dar ceva e putred în „Danemarca noastră”. Aparent pare a fi o „pedeapsă” pentru Năstase, dar, de fapt, e un joc al cârdășiei dintre alesul chișinăuienilor și ceilalți.

Într-adevăr, Năstase e o victimă, dar se pare că totul se face pentru a-i ridica ratingul în vederea alegerilor parlamentare. Adevărul e pe aici, pe undeva. Un Năstase în Parlament, în minoritate, va fi redus la tăcere, căci toți știu că, în problemele mari, acesta e un fricos. Poate vorbi grosolan, poate sări la bătaie, dar nu va fi în stare să rezolve situații complicate, căci, cu strigăte grosolane, nu renaști adevărul, dreptatea și prosperitatea. E necesară multă muncă și fără scheme care să aducă bani unora și sărăcie altora.

Păcat că, în R. Moldova, care se vrea în Uniunea Europeană, nu se trăiește după legi, ci după scheme. Mai modern, aceste scheme se numesc proiecte. Chiar și în școlile de toate nivelurile se dă prea multă atenție proiectelor, dar nu învățăturii curriculare.

În lumea noastră, proiectele nasc scheme. De aceea avem ceea ce avem – o țară a schemelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *