Opinii și Editoriale

O țară de Ianukovici

Eu aș dezvolta enunțul. Moldova trebuie să scape și de ianukovicii din primării și administrație publică, de ianukovicii din judecătorii și procuraturi, ianukovicii din universități și spitale, de ianukovicii de la volan și de ianukovicii din familiile fiecăruia. Și dacă prenumeIe Ianukovici a devenit deja un eufemism, să nu-l plasăm imediat într-o listă cu Caligula, Nero, Hitler sau Stalin. Slavă Domnului, încă nu a ajuns la nivelul de degradare a acestora, și deja nici nu va ajunge. Ne interesează altceva, cum scăpăm de ianukovicii noștri?

Moldova trebuie să scape de ianukovicii care au stat la cârma statului până în 2009, iar acum se primblă bine mersi prin Europa cu avioanele personale. Țin minte foarte bine cum atunci, noii lideri jurau cu mâna pe Constituție că și comuniștii în frunte cu Voronin vor face pușcărie. Nimeni din fosta guvernare nu stă la răcoare, nici măcar ianukovicii polițiști care au torturat copiii în aprilie 2009 nu au fost pedepsiți. Activează până acum în aceleași funcții, de astă dată sub patronajul ianukovicilor democrați, nu comuniști.

Avem ianukovici de tipul lui Dodon sau Formuzal, care sub masca statalității și a patriotismului tind să transforme acest stat într-un pașalâc rusesc. Și asta în timp ce copiii lor își fac studiile nu undeva prin Ekaterinburg, ci în Europa. Iar domniile lor își iau vacanțe nu în Caucaz, ci în Munții Alpi.
Avem o mulțime de ianukovici prin judecătorii și procuraturi, ianukovici care țin justiția în buzunar și o folosesc așa cum le vine lor. Recent, unul din acești ianukovici, mai bine zis una, și-a postat averile pe o rețea de socializare. Nu știu ce salariu are un procuror, dar se vede că e un salariu de ianukovici adevărat, dacă doamna procuror își permite un astfel de lux.

Avem foarte mulți ianukovici și prin spitale și biserici. Și s-ar părea că nu trebuie să existe ianukovici în aceste domenii nobile de activitate. Însă există! Și nu se rușinează să se angajeze politic sau să omoare oamenii chiar pe patul de spital.

Îi reamintesc domnului Chirtoacă că există foarte mulți ianukovici și în primărie. Acești ianukovici își vând clădirile istorice și spațiile verzi din Chișinău unul altuia, pentru sume simbolice, și reușesc să transforme Chișinăul într-un adevărat bazar turcesc.

Dacă ar fi să generalizăm, avem o țară întreagă de ianukovici. Și ar fi timpul să ne întrebăm: cum scăpăm de ei? Îi luăm în furci? Sau îi lăsăm în pace, pentru că așa sunt timpurile, pentru că oricum, degrabă vom ajunge în Europa împreună cu toți ianukovicii noștri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *