ActualitateExterne

O țară din Oceania rupe legăturile diplomatice cu Taiwan

Nauru va rupe relațiile diplomatice cu Taiwan și va recunoaște China, a anunțat luni guvernul micii națiuni din Oceanul Pacific într-un comunicat. În urma deciziei, Taiwanul va mai avea relații diplomatice formale cu doar 12 țări, potrivit Reuters.

China consideră că Taiwanul este o parte a teritoriului său. De-a lungul timpului, China a încercat să influențeze alte state să renunțe la legăturile diplomatice formale cu Taiwan. Acestea au acceptat să întrețină legături cu Taiwan datoriătă schimburilor economice avantajoase.

Totuși, în ultima perioadă, presiunea Chinei a produs rezultate și unele state au renuțat la relațiile oficiale cu Taiwan.

După anunțul făcut de Nauru, mai rămân doar 12 țări care au legături diplomatice cu Taiwan.

Este vorba despre Belize, Guatemala, Paraguay, Haiti, Saint Kitts și Nevis, Sfânta Lucia și Saint Vincent și Grenadine din America Latină și Centrală, Insulele Marshall, Palau și Tuvalu din Pacific, Eswatini din Africa și Vatican din Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Este o pseudotara de 21 km2, fara capitala desemnata, care pana in anii ’80 si-a epuizat resursele de fosfati si ulterior pentru cativa ani nu a mai avut nici firma de aviatie care sa o lege de tarile inconjuratoare dar cu sprijin financiar al Taiwan a infiintat Our AIR. Ulterior, din lipsa de fonduri au fost printre putinele tari care au recunoscut Abhazia si Osetia, pentru asta Rusia rasplatindu-i cu un ajutor de 50 mil dolari. Probabil si acum, pentru ruperea relariilor diplomatice cu Taiwan au fost rasplariti de China cu un “ajutor financiar”. Este si membra ONU asa ca poate isi va vinde votul pentru cine stie ce decizie absurda. Normal, astfel de “tari” vor fi inundate in viitor datorita incalzirii globale si astfel cei 12 mii de locuitori vor fi obligsti sa paraseasca insulita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *