Externe

O ţară dispare de pe harta lumii, din cauza nivelului ridicat al apei

 Nivelul apei creşte din cauza încălzirii globale care face ca oceanul să primească tot mai multă gheaţă topită. "Apocalipsa ar putea veni mai devreme în Kiribati dacă furtunile violente, de genul celor care au distrus recent părţi din Insulele Filipine ar continua să lovească insulele", scrie Business Week într-un amplu material dedicat situaţiei din Kiribati.

Cei 103.000 de locuitori din Kiribati vor putea deveni în curând refugiaţi, ceea ce ar putea fi prima mişcare de masă a unor oameni care vor fi simţit consecinţele încălzirii globale mai mult decât războiul sau foametea.

Preşedintele din Kiribati spune că ţara sa are mai puţin de 20 de ani de trăit. "Dacă nu va fi făcut nimic, Kiribati se va scufunda în ocean. Până în 2030 vom începe să dispărem", spune Anote Tong, celebru pentru faptul că a tot argumentat de-a lungul timpului faptul că naţiunile puternic industrializate îi ucid ţara.

Oamenii din Kiribati înţeleg foarte bine ce se întâmplă cu ei. Unii dintre ei au cerut deja azil în Noua Zeelandă. "Lucrăm pe mai multe planuri. Există o companie japoneză care face insule plutitoare. Ne orientăm. Dar oamenii înţeleg că trebuie să plece pentru totdeauna şi asta e greu. Ne dorim să supravieţuim. Am trăit odată în Noua Zeelandă şi am crezut că sunt în Rai. Însă oamenilor le place aici. Vrem să rămânem acasă" spune preşedintele ţării, care, în ultimă instanţă, adaugă: "Nu noi am cauzat asta, ci voi".

Menționăm că, arhipelagul Kiribati, ameninţat de creşterea nivelului mărilor, a cumpărat peste 2.000 ha de teren pe insulele vecine Fidji, ca posibil mijloc de a-şi pune la adăpost populaţia de o eventuală scufundare a arhipelagului.

sursa: capital.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *