Social

O vânătoare de iepuri cu vânător împușcat

Vânătoarea cu final tragic a avut loc pe terenurile de vânătoare ale moșiei satului Budăi, raionul Telenești la aproximativ 1 km mai jos de localitate și 400 m de la traseul R22: Telenești-Ratuș. Oricum, terenurile respective nu sunt tocmai reușite pentru vânătoare. Vânătorul, care și-a pierdut viața, era un bărbat de 54 de ani din localitate, căsătorit și avea trei copii, rămași îndurerați și fără căpătâi. Acesta, fiind un vânător împătimit și-a chemat vreo cinci prieteni și duminică, 30 noiembrie, când toată lumea era cu gândul la alegeri, au pornit la o vânătoare de iepuri.
Astfel, Mihail Tetelea inițiatorul vânătoarei și tot el victima, împreună cu camarazii săi G. Constantin, B. Dumitru, D. Zaharia, C. Mihail, I. Boris, în după-amiaza zilei de duminică efectuau o vânătoare de iepuri, în linie, parcă după toate regulile.

Mihail Tetelea, care și-a pierdut viața, se afla chiar la mijloc și toți înaintau în ordinea cuvenită. Pe la ora 1530 a răsunat o împușcătură urmată de gemete și strigăte nedeslușite de ajutor. Coechipierii au înțeles îndată că cel ce a căzut din linie este chiar Mihail Tetelea și s-au deplasat spre locul în cauză. Aici l-au găsit pe Mihail însângerat care zăcea la pământ. Au fost chemate fără tergiversări, de urgență, ambulanța și poliția. Scos la drum de către colegi, acesta a fost preluat de ambulanță și transportat la spital unde a decedat din cauza rănilor grave în regiunea capului.
La fața locului în arma acestuia au fost depistate două cartușe de vânătoare dintre care unul era gol. Colegii de vânătoare presupun că Mihail Tetelea putea să se împuște din greșeală împiedicându-se sau călcând în gol în timp ce arma care o ținea în mână s-a descărcat.

Din cele relatate, medicul legist, care a examinat cadavrul bărbatului are anumite dubii, iar rudele decedatului nu cred că la mijloc este doar o greșeală.

Pe cazul dat Inspectoratul de Poliție Telenești a deschis un dosar penal fiind examinate două versiuni: fie că victima s-a împușcat din greșeală în timpul deplasării pe terenul accidentat, fie că a fost împușcată din imprudență de unul dintre participanții la vânătoare. Cazul se investighează și legea își va spune cuvântul, dar tragedia a avut loc, – un om a decedat și o familie a rămas distrusă.

Și cu acest caz tragic, încă odată atenționez Asociația Vânătorilor și Pescarilor și subdiviziunile ei teritoriale să informeze de fiecare dată Agențiile și Inspecțiile Ecologice teritoriale când se organizează partide de vânătoare, să asigure participarea inspectorilor de mediu la ședințele de instructaj în mod obligatoriu. Cazurile tragice vorbesc destul de convingător că formalismul nu trebuie să aibă loc în acțiunea de vânătoare, care întrunește omul și arma, ambele părți periculoase când nu se respectă regulile.


Vitalie CURARARI,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *