ActualitateExterne

O vizită extraordinară pentru a întări legăturile și a consolida colaborarea între cele două țări

După comemorarea debarcării din Normandia, preşedintele american Joe Biden efectuează sâmbătă prima sa vizită de stat în Franţa, iar gazda sa, preşedintele Emmanuel Macron, etalează tot fastul ceremonial pentru a celebra o relaţie care a revenit pe drumul cel bun după câteva hopuri, scrie AFP.

După o ceremonie la Arcul de Triumf, programată la ora locală 12.30 (13.30, ora României), preşedintele francez şi omologul său american vor merge pe Champs Elysee, cel mai cunoscut bulevard din lume, pavoazat în culorile celor două ţări, şi flancaţi de 140 de cai şi 38 de motociclişti. După aprinderea tradiţională a flăcării, va avea loc o demonstraţie aviatică deasupra Arcului de Triumf.

Ziua va continua la Palatul Élysée, unde cei doi preşedinţi vor lua un prânz de lucru, înainte de un dineu de stat care va avea loc seara.

Se face totul, de ambele părţi, pentru a arăta că “suntem mai apropiaţi decât am fost vreodată”, după cum a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

De partea franceză, preşedintele democrat, în vârstă de 81 de ani, este încântat să efectueze cea mai lungă vizită din istorie în străinătate, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, în care îl va avea ca adversar pe Donald Trump. Joe Biden a sosit la Paris miercuri dimineaţă – deşi nu avea niciun eveniment public pe agenda sa în acea zi – iar joi a participat, alături de Emmanuel Macron, la comemorarea debarcării aliaţilor din 1944. El va pleca spre SUA duminică, după ce va vizita un cimitir american.

Această zi de fast diplomatic ar putea alimenta, pe de altă parte, criticile adversarilor preşedintelui francez, care îl acuză, înaintea alegerilor europene de duminică, că şi-a făcut campanie toată săptămâna sub masca politicii externe.

Joe Biden şi Emmanuel Macron vor discuta, evident, despre marile probleme internaţionale ale momentului, asupra cărora democratul în vârstă de 81 de ani şi preşedintele, cu 35 de ani mai tânăr decât el, sunt în general pe aceeaşi lungime de undă, dacă nu chiar impecabil aliniaţi. În ceea ce priveşte conflictul din Gaza, de exemplu, de la atacul fără precedent al Hamas, Joe Biden a fost cel mai puternic susţinător al ofensivei israeliene, în timp ce Franţa s-a distanţat de modul în care armata israeliană îşi conduce operaţiunile. Parisul a anulat recent participarea producătorilor israelieni de arme la marea expoziţie de apărare Eurosatory.

În ceea ce priveşte Ucraina, cele două ţări, aliate în cadrul NATO, sunt unite în promisiunea de a ajuta Kievul în faţa invaziei ruseşti. Dar Washingtonul are grijă să nu urmeze toate impulsurile preşedintelui francez, de exemplu în ceea ce priveşte posibilitatea de a trimite instructori militari în Ucraina.

Washingtonul a promis anunţuri privind securitatea maritimă în regiunea Asia-Pacific. Vor fi discutate, de asemenea, parteneriate în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cert este că relaţiile dintre cei doi preşedinţi s-au îmbunătăţit considerabil de când Statele Unite i-au smuls Franţei, chiar de sub nas, un important contract de submarine cu Australia, în septembrie 2021. Criza diplomatică care a urmat rămâne unul dintre cele mai vii episoade de tensiune între Statele Unite şi “cel mai vechi aliat” al lor, aşa cum Washingtonului îi place să numească Franţa.

“Unul dintre lucrurile pe care (preşedintele american) le respectă şi le admiră atât de mult la preşedintele Macron este capacitatea sa de a fi la fel de onest şi direct ca el însuşi. Este ceea ce vrea să vadă la un prieten şi la un aliat: capacitatea de a merge direct la subiect şi de a spune ceea ce gândeşti”, a declarat John Kirby.

Pentru a depăşi neînţelegerile dintre ei, preşedintele american i-a rezervat de asemenea şefului statului francez prima vizită de stat la Casa Albă din mandatul său, în decembrie 2022. Cei doi bărbaţi par acum complet împăcaţi. Nu însă până la punctul de a-l convinge pe preşedintele octogenar, care se pretează din ce în ce mai puţin la acest exerciţiu, să ţină o conferinţă de presă comună la Paris. Joe Biden şi Emmanuel Macron nu vor face decât declaraţii de presă sâmbătă. Întrebat despre acest aspect, John Kirby nu a fost foarte comunicativ: “Acesta este aranjamentul care a fost decis”, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *