Ultima oră

“Oamenii de afaceri” plăteau MII DE EURO pentru o întrevedere cu “premierul” Filat

Una din cele mai controversate figuri care şi-a făcut mendrele la Chişinău atât pe timpul guvernării comuniste, cât şi după 2009 este Igor Bodorin. Actualul general-maior al MAI în retragere a fost şef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat din 2007 până la 1 octombrie 2013.

Încă pe atunci când îl păzea pe Voronin şi ceilalţi demnitari comunişti de top, Bodorin a reuşit să implementeze o adevărată reţea de corupţie. Ofiţerii SPPS, puşi să stea mai mult de formă şi răţoială cu căştile-n urechi pe lângă hoţii de soi de la guvernare, colectau pentru şeful lor taxe neoficiale.

Taxele se încasau pentru ca agenţii de la pază să le organizeze operatorilor economici sau simplilor oameni cu probleme întrevederi cu „nacialnicii” pe care-i păzeau aceştia, pentru a le fi „rezolvate problemele” prin intervenţia acestora. Practica de fapt vine încă din peroada sovietică, când un şofer de pe Volga unui şef de partid „rezolva” pe alocuri chiar mai multe decât însuşi şeful.

Spre exemplu, nu este un mare secret la Chişinău că fostul şef al pazei fostului premier Filat, Gheorghe (cunoscut mai mult ca Jora) Stratan încasa pentru o întrevedere, măcar şi de 5 min. cu premierul, între 2 şi 5 mii euro.

SPPS-ul lui Bodorin este cu adevărat o instituţie de elită. Nu e deloc uşor să ajungi cu serviciul acolo, chiar şi având o pregătire specială. Ca să ajungi să păzeşti vreun hoţ moldovean de soi, trebuie să ai… cunoştinţe! Spre exemplu, pomenitul Jora Stratan este naşul de cununie al lui Vitalie Rotaru, preşedintele PLDMist al raionului Criuleni, apropiat al lui Filat, implicat în mai multe scandaluri şi afaceri dubioase alături de şeful BPDS „FULGER” Ion Ţurcan.

Partea leului din banii colectaţi de la prostimea care vroia să dea bună ziua cu marii şefi erau destinaţi pentru Bodorin. O parte din averea impresionantă agonisită în serviciul public, cu un salariu de câteva mii de lei, Bodorin a investit-o într-o „afacere”, organizând o reţea de jocuri de noroc.

Începând cu primăvara anului trecut generalului afacerist a început să i se acrească de plictiseala serviciului public, agtrăgându-l tot mai mult zona afacerilor. Trăgându-şi oficiu în clădirea Confederaţiei Sindicatelor, controlată de oligarhul Ilan Shor, acesta a fondat în parteneriat cu oligarhul „moldovean” pomenit o agenţie privată de pază, SRL „Klassica Force”.

Din toamna anului trecut Bodorin, profitând de relaţiile sale cu unii şefi din cadrul Întreprinderii de Stat „Servicii Pază” a MAI, promovează insistent ideea reîncheierii contractelor de pază ale întreprinderii de stat cu instituţiile bancare, printre care banca lui Shor „Unibank”, dar şi „Banca Socială” şi „Banca de Economii”, ultima fiind furată recent de la stat în parteneriat şi prin complicitate de Filat şi Shor.

Dacă până acum contractele încheiate de ÎS „Servicii Pază” a MAI cu băncile erau bilaterale, acum Bodorin urmăreşte includerea în contracte a noţiunii de garant financiar. Prin intermediul garantului financiar băncile vor achita banii pentru serviciile de pază prestate de ÎS „Servicii Paza”. Cine credeţi că figurează în calitate de garant financiar în aceste contracte? Firesc, SRL „Klassica Force”.

Încheierea noilor contracte, deja trilaterale, în care una din părţi, garantul financiar nu are nici un rol sau atribuţie în relaţiile dintre păzit şi paznic, adică bănci şi ÎS „Pază de Stat” nu este altceva decât o schemă de escrocherie. Este o ilegalitate, care urmăreşte drept scop îmbogăţirea ilegală pe seama serviciilor prestate de întreprinderea de stat, adică e vorba de bani furaţi din bugetul de stat. Totodată, escrocheria creează condiţii pentru înlăturarea ÎS „Servicii Pază” de pe piaţa serviciilor de pază, cedând teren SRL „Klassica Force”.

Cel mai grav este că asemenea scheme nu sunt o noutate la ÎS „Servicii Pază”, controlată până în prezent de oameni care nu au nimic comun cu noţiunea de onoare de ofiţer, cum este generalul în retragere Bodorin şi care au SHORic în loc de obraz. Şi pentru serviciile de instalare a sistemele inginereşti-tehnice speciale la diferite obiecte remunerarea financiară o primește altcineva. Astfel, munca angajaţilor tehnicieni din cadrul întreprinderii de stat este plătită prin intermediul unor firme terţe, care nu au nicio atribuţie cu serviciile prestate. Aceste firme, printre care SRL „Agentex”, SRL „Parmijanino”, SRL „Telcom-Grup” sunt protejate de către Viorel Gurău, prim-vicedirector al întreprinderii. Prin „coincidenţă”, exact aceste firme ulterior sunt contractate pentru paza şi deservirea obiectelor, în detrimentul intereselor ÎS „Servicii Pază”.

Cele mai profitabile contracte sunt cedate de către conducătorii întreprinderii de stat, în cadrul căreia activează cca 4 mii angajaţi, unor firme şi agenţii private de pază, care sunt tutelate sau protejate de către şefi, sau de către “krâşele” şefilor.

Recent în cadrul ÎS „Pază de Stat” a mai avut loc un caz, calificabil drept… hoţie ordinară! De la întreprindere au „dispărut” telefoanele mobile, oferite în dar de către operatorul de telefonie mobilă, cu care a fost încheiat contract de asigurare a legăturii telefonice corporative.

Nu ştiu cum vouă, dar mie acum îmi este clar de ce şăfii moldovani umblă şi la WC cu bodyguarzi. Nu prea înţeleg cine pe cine păzeşte şi protejează. Dar este evident că şi unii, şi alţii se… tem! Chiar se TEM! De cine se tem vom afla, în toamnă… 😉

P.S. Haideţi, cei de la MAI, să cântăm împreună: “Eu îs ment, superaghent…” 🙂

vox.publika.md 
Veaceslav Balacci

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *