Lumea

Oamenii de știință au descoperit un antidot universal împotriva veninurilor mortale de șarpe

Cercetători din SUA, Marea Britanie și India au creat un antidot universal pentru veninul mortal al șerpilor aspid. Printre aceștia se numără 384 de specii, inclusiv cele mai periculoase: cobra regală, mamba neagră și kraitul indian.

Oamenii de știință au izolat și au comparat mai întâi proteinele veninului diferitelor aspide. Ei au găsit în toate acestea o toxină care provoacă paralizia corpului, ceea ce o face o țintă terapeutică ideală.

Biologii au studiat apoi o bibliotecă de peste 50 de miliarde de anticorpi umani diferiți pentru a găsi un antidot și, în cele din urmă, l-au izolat pe cel mai potrivit – 95Mat5.

Acțiunea acestuia a fost testată pe șoareci cărora li s-au injectat toxine provenite de la șerpi veninoși. În toate cazurile, rozătoarele au fost protejate nu numai de moarte și paralizie, ci și de alte complicații.
Cu toate acestea, 95Mat5 nu blochează veninul viperelor, a doua mare familie de șerpi veninoși. În viitor, autorii lucrării intenționează să găsească anticorpi care să neutralizeze în sens larg toxinele acestora.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *