CSI / RusiaRăzboi

Oamenii din Herson încearcă cu disperare să fugă din oraș după ce ocupanții ruși au început să bombardeze cu sălbăticie de sărbători

Sute de oameni fug disperați din orașul ucrainean Herson, după ce bombardamentele rușilor constante în perioada sărbătorilor le-au făcut viața insuportabilă, scrie BBC. Atacurile ocupanților ruși vin după mai multe săptămâni după ce forțele armate ucraineane au reușit să elibereze orașul.

Doar luna trecută, orașul Herson era plin de voie bună și de oameni jubilanți după ce a rușii fuseseră alungați din oraș de armata ucraineană. Herson fusese eliberat de sub ocupația rușilor în 11 noiembrie, iar ucrainenii au sărbătorit, atunci, pe străzi.

Aproape de locul unde mulțimile de oameni se adunaseră cu steaguri ale Ucrainei să sărbătorească eliberarea de sub forțele invadatorilor lui Putin, au căzut lovituri de mortar în ajunul Crăciunului.

11 oameni au murit după atacul invadatorilor, iar alți zeci au fost răniți grav. Printre morți, s-au numărat un asistent social, un măcelar și o femeie care vinde cartele SIM – oameni obișnuiți care lucrau în oraș sau care vizitau zona, fără să se aștepte că vor muri în mod tragic loviți de un atac fără sens al rușilor.

În ziua de sâmbătă, 24 decembrie, orașul a fost bombardat de 41 de ori, conform autorităților ucrainene. Rușii bombardează de pe malul estic al fluviului Nipru, acolo unde s-au retras după alungarea din Herson.

Herson este o regiune importantă strategic, scrie BBC, fiind adeseori numită drept o „poartă” spre Crimeea, anexată deja de Rusia din 2014.

Analiștii spun că Rusia a fost obligată să adopte o poziție defensivă în această zonă. E greu, totuși, de înțeles ce speră rușii să obțină prin uciderea fără sens a civililor ucraineni și prin atacurile demente asupra zonelor civile.

Pe lângă bombardamente, invadatorii au folosit inclusiv muniție incendiară. Supraviețuirea în Herson a devenit o chestiune de noroc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *