ActualitateEconomie

Oare ce plănuiesc? Armata SUA și-a lansat avionul secret în cea de-a șaptea misiune, la peste 35.000 km deasupra Pământului

Avionul robotizat secret al armatei americane X-37B a decolat joi seară din Florida în cea de-a șaptea misiune a sa, prima lansată de pe o rachetă SpaceX Falcon Heavy, capabilă să îl ducă pe o orbită mai înaltă ca niciodată, informează Rador Radio România. Falcon Heavy, compusă din trei nuclee de rachetă legate între ele, a plecat în trombă de pe rampa de lansare de la Centrul Spațial Kennedy al NASA de la Cape Canaveral, într-o lansare nocturnă spectaculoasă transmisă în direct online de SpaceX.

Lansarea a avut loc după mai mult de două săptămâni de starturi false și întârzieri. Trei numărători inverse anterioare au fost anulate din cauza vremii nefavorabile și a unor probleme tehnice nespecificate, ceea ce a determinat echipele de la sol să ducă nava spațială înapoi în hangar.

Lansarea are loc la două săptămâni după ce propriul avion spațial robotizat al Chinei, cunoscut sub numele de Shenlong, sau “Dragonul Divin”, a fost lansat în cea de-a treia misiune pe orbită, marcând o nouă cotitură la rivalitatea spaţială tot mai mare dintre SUA și China.

Pentagonul păstrează misterul Pentagonul a dezvăluit puține detalii despre misiunea X-37B, care este realizată de Forța Spațială a SUA în cadrul programului militar de lansări spaţiale de securitate națională. Vehiculul construit de Boeing, de mărimea unui autobuz mic și asemănător cu o navetă spațială în miniatură, este construit pentru a desfășura diverse încărcături utile și pentru a efectua experimente tehnologice în zboruri orbitale de lungă durată. La finalul misiunii sale, nava coboară înapoi prin atmosferă pentru a ateriza pe o pistă, la fel ca un avion. Aceasta a efectuat șase misiuni anterioare din 2010, primele cinci dintre ele fiind transportate pe orbită de rachete Atlas V de la United Launch Alliance, o întreprindere comună a Boeing și Lockheed Martin, iar cea mai recentă, în mai 2020, pe un propulsor Falcon 9 furnizat de SpaceX, compania lui Elon Musk. Misiunea de joi a fost prima lansată la bordul rachetei Falcon Heavy a SpaceX, mai puternică, capabilă să transporte încărcături utile chiar mai grele decât X-37B şi mai departe în spațiu, posibil pe orbita geosincronă, la peste 35.000 km deasupra Pământului. X-37B, numit și vehicul de testare orbitală, a fost limitat anterior la zboruri pe orbita joasă a Pământului, la altitudini mai mici de 2.000 km.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Uăi plănuiesc sî furi pomușoarili din prea fericita respublikî di rit pobedisto-moscălesc. Trebui di avut mari grijî ca asemenea nenorociri sî nu sî întâmpli. Votați tăți „patrihoții” di rit pobedisto-moscălesc cî numai aceia au dreptati șî știu tăt adevăru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *