CSI / RusiaExterne

„Occidentul aflat pe moarte crede că rușii sunt gunoaie din lumea a treia”. „Bucătarul lui Putin” rupe tăcerea

„Civilizația occidentală aflată pe moarte” va fi învinsă de Rusia, a răbufnit oligarhul Evgeni Prigojin, un aliat cheie al lui Vladimir Putin, după ce a fost acuzat de SUA și UE că îi finanțează pe mercenarii din Grupul Wagner. Potrivit The Guardian, aceștia ar fi masacrat sute de oameni în Mali.

„Sunteți o civilizație pe moarte, care consideră rușii, centralafricanii, cubanezii, nicaraguanii și multe alte popoare ca fiind niște niște gunoaie din lumea a treia”, a acuzat oligarhul, după ce jurnaliștii The Guardian l-au contactat pentru a comenta acuzațiile. „Amintiți-vă că acest lucru nu este adevărat… Sunteți o grămadă jalnică de pervertiți, iar noi suntem mulți, miliarde. Și victoria va fi a noastră”. Oligarhul a mai adăugat că publicația The Guardian a răspândit „informații false și minciuni”.

Oficialii occidentali susțin că Kremlinul îi folosește pe mercenarii din Grupul Wagner pentru a-și impune interesele economice și politice în Africa și în alte zone. Gruparea a fost identificată, pentru prima dată în 2014, iar de atunci și-a extins influența în cel puțin 12 țări.

Acuzațiile conform cărora Grupul Wagner și armata maliană au fost implicate în masacre, abuzuri și încălcări ale drepturilor omului sunt false, susține Prigojin. 

„Orice terorist ucis de armata maliană, Occidentul încercat să-l considere drept civil… În ceea ce privește presupusele atrocități, nici eu, nici oamenii pe care îi cunosc, nici armata maliană nu le-am comis”.

Rușii îi acuză pe francezi de masacre în Mali

Pe de altă parte, „bucătarul lui Putin” a acuzat armata franceză că a ucis „fără milă” civili și că le-a îngropat rămășițele „nu departe de bazele militare”.

Franța a trimis trupe în Mali în 2012, când islamiștii și alți insurgenți au format o alianță puternică. În februarie, Emmanuel Macron a anunțat că trupele franceze se vor retrage după întreruperea relațiilor cu junta de la conducerea țării.

Luna trecută, Franța a transmis că mercenarii Wagner au îngropat cadavre în apropierea unei baze militare din Mali pentru a acuza în mod fals armata franceză că a lăsat în urmă gropi comune. 

Prigojin, care și-a câștigat porecla „bucătarul lui Putin” după ce a câștigat contracte de catering pentru evenimentele de la Kremlin, a fost acuzat în 2018 că ar fi finanțat o operațiune online pentru a influența alegerile din 2016 din Statele Unite.

De asemenea, el a fost acuzat că a condus eforturi sistematice de a influența opinia publică prin conturi false pe rețelele de socializare în Africa, unde Facebook a șters în mod repetat conturi despre care se crede că au fost create de agenții Wagner.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *