CSI / RusiaInternaționalUcraina

Oficial american acuză Rusia că foloseşte foamea ca armă de război împotriva Ucrainei

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink, a acuzat, marţi, 9 mai, Rusia că ”blochează din nou navele să încarce cereale în porturile ucrainene pentru a hrăni oamenii care au nevoie de ele în întreaga lume”, transmite News.ro.

Bridget a făcut referire la comentarii similare pe această temă făcute de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, mai devreme în cursul zilei de marţi.

„Lumea nu ar trebui să fie nevoită să reamintească Moscovei la fiecare câteva saăptămâni să nu mai folosească foamea oamenilor ca armă în războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken.

Farhan Haq, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al ONU, a declarat că marţi au avut loc două inspecţii ale navelor.

Menționăm că vestea vine la o zi după ce ONU a declarat că timp de două zile nu au avut loc inspecţii ale navelor ca parte a acordului privind cerealele.

Luni, Ucraina a acuzat Rusia că a blocat efectiv acordul privind cerealele prin faptul că nu a inspectat navele, potrivit sursei citate.

Vă amintim că iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră este un acord între Ucraina şi Rusia, mediat de ONU şi Turcia, care a fost stabilit în iulie 2022 pentru a garanta trecerea în siguranţă a navelor care transportă cereale şi seminţe oleaginoase – unele dintre cele mai importante exporturi ale Ucrainei. 

Discuţiile pentru prelungirea iniţiativei sunt în curs de desfăşurare. Acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit ultima dată la 18 martie pentru 60 de zile şi urmează să expire la 18 mai

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *