Ultima oră

Oficial american la Chișinău: Este necesară extinderea gazdoctului Iași-Ungheni / VIZITĂ LA NIVEL ÎNALT

 „SUA şi UE vă vor fi permanent alături în atingerea acestui obiectiv”, a declarat oficialul american marţi, 3 martie, în cadrul întrevederii sale cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Preşedinţie, Anthony J. Blinken a spus că evoluţiile pozitive în Republica Moldova vor depinde de modul în care va fi combătută corupţia, va fi îmbunătăţit climatul de afaceri şi vor fi diversificate sursele de energie, oficialul american subliniind în context necesitatea operaţionalizării şi extinderii gazoductului Iaşi-Ungheni. De asemenea, diplomatul american a vorbit despre importanţa consolidării competitivităţii companiilor moldoveneşti, inclusiv prin atragerea de investiţii directe în Republica Moldova, în vederea valorificării oportunităţilor de export a mărfurilor pe piaţa europeană de desfacere.

În cadrul întrevederii, şeful statului a accentuat disponibilitatea autorităţilor de la Chişinău de a face eforturi susţinute în aprofundarea procesului de asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană. Şeful statului a adresat mulţumiri diplomatului american pentru susţinerea de către SUA a proceselor democratice din Republica Moldova, precum şi pentru asistenţa financiară consistentă acordată ţării.

Urmează vizite în Marea Britanie, Germania și Ucraina

Secretarul de stat adjunct al SUA, Anthony J. Blinken, vine astăzi, 3 martie, în vizită la Chişinău. Oficialul american se întâlneşte cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu premierul Chiril Gaburici. După întrevederea cu şeful Guvernului cei doi oficiali vor face declaraţii pentru presă, transmite IPN.

Vizita lui Anthony J. Blinken face parte din turneul european al acestuia pe parcursul săptămânii curente. Înainte de a veni la Chişinău, secretarul de stat adjunct al SUA a mers în Franţa. După vizita din Moldova, oficialul va merge la Londra şi Berlin, iar pe 6 martie va ajunge la Kiev.

Anterior în Moldova au mai avut vizite de rang înalt vicepreşedintele SUA, Joseph Biden şi senatorul John McCain în 2011, iar în 2013 – secretarul de stat al SUA – John Kerry.

Raporturile bilaterale moldo-americane sunt reglementate prin 48 tratate bilaterale, printre care acorduri, memorandumuri, amendamente, înţelegeri, declaraţii în domeniile economic, militar, învăţământ şi cercetări ştiinţifice.
 
Sursa: ipn

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *