Externe

Oficial: „Ce este mai rău urmează” în Grecia. Căldura, aerul uscat și vântul puternic fac dificilă limitarea incendiilor

Pentru a treia zi consecutiv, incendii de vegetație ard suprafețe mari de pădure și terenuri agricole în Attica și în regiunile învecinate, în timp ce alte două incendii majore, pe insula Rodos și în apropiere de orașul Sparta din sudul țării, au izbucnit miercuri, 19 iulie, scrie Ekathimerini.com.

Astfel, în ciuda sosirii așteptate joi a pompierilor din Uniunea Europeană și Israel, autoritățile nu sunt optimiste că incendiile vor fi stăpânite în curând.

”Ce este mai rău urmează”, a declarat un oficial guvernamental pentru Kathimerini, „mai ales în timpul weekendului, cu temperaturi care ating 45 de grade și umiditate sub 14%, tot ceea ce se află pe pământ este material inflamabil”, a adăugat oficialul.

Uniunea Europeană trimite de urgență întăriri. Pe lângă cele trei unități de pompieri din Bulgaria, România și Malta, deja operaționale în Grecia, și cele patru avioane de aruncare a apei din Franța și Italia, echipe din Polonia, România și Slovacia, în total 220 de pompieri și 65 de mașini urmau să sosească joi.

De asemenea, Israelul va trimite două avioane de stingere a incendiilor pentru a ajuta.

„Grecia este un prieten care are nevoie de ajutorul nostru și vom aduna mijloacele pentru a o ajuta! Se poate conta pe relația dintre Israel și Grecia în vremuri dificile și Israelul nu stă cu mâinile în sân”, a declarat ministrul israelian de externe, Eli Cohen, pe rețelele de socializare.

„În coordonare cu Ministerul nostru al Securității Naționale, Autoritatea Națională de Pompieri și Salvatori, Poliția Israeliană, Forțele Aeriene Israeliene, avioane de stingere a incendiilor și echipe de profesioniști vor sosi pentru a ajuta la combaterea incendiilor din Grecia”, a adăugat el.

Alte evacuări au fost ordonate miercuri în orașul Mandra, la 25 de kilometri vest de Atena, și în numeroase localități de-a lungul autostrăzii care leagă Atena de Corint, la vest. Trei sate au fost, de asemenea, evacuate în Rodos.

Pentru a doua zi, premierul Kyriakos Mitsotakis a fost informat despre situație la centrul de operațiuni al Protecției Civile. Mitsotakis a scurtat o călătorie la Bruxelles luni, pe măsură ce gravitatea situației a devenit evidentă. El s-a abținut să comenteze situația, colaboratorii apropiați spunând că nu a vrut să facă spectacol.

Ministrul de stat Akis Skertsos a declarat miercuri, într-un interviu radiofonic, că guvernul intenționează să cheltuiască 2 miliarde de euro pe echipamente pentru serviciul de pompieri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *