Politică

OFICIAL: Corina Creţu a fost confirmată în funcţia de comisar european

"Am terminat. 27 de interviuri în trei zile. Nouă femei, în creştere de la patru. Sunt fericit să va am", a scris pe Twitter Jean-Claude Juncker, într-o postare însoţită de o poză care îl înfăţişează cu belgiancă Marianne Thyssen, şi ea propusă pentru o funcţie de comisar european.

Comisia Europeană confirmă lista

Vineri la prânz, Comisia Europeană a anunţat, într-un comunicat de presă, că Jean-Claude Juncker i-a transmis prim-ministrului italian Matteo Renzi, a cărui ţară asigura preşedinţia Uniunii Europene, lista cu toţi comisarii europeni, pe care figurează şi numele Corinei Creţu. Comisia Europeană nu precizează însă ce portofolii revin fiecărei ţări.

Vytenis ANDRIUKAITIS (Lituania)
Andrus ANSIP (Estonia)
Miguel ARIAS CANETE (Spania)

Dimitris AVRAMOPOULOS (Grecia)
Elzbieta BIENKOWSKA (Polonia)
Alenka BRATUSEK (Slovenia)

Corina CREŢU (România)
Valdis DOMBROVSKIS (Letonia)
Kristalina GEORGIEVA (Bulgaria)
Johannes HAHN (Austria)
Jonathan HILL (Marea Britanie)
Phil HOGAN (Irlanda)

Vera JOUROVA (Cehia)
Jyrki KATAINEN (Finlanda)
Cecilia MALMSTROM (Suedia)
Neven MIMICA (Croaţia)
Carlos MOEDAS (Portugalia)

Pierre MOSCOVICI (Franţa)
Tibor NAVRACSICS (Ungaria)
Gunther OETTINGER (Germania)
Măros SEFCOVIC (Slovacia)
Christos STYLIANIDES (Cipru)

Marianne THYSSEN (Belgia)
Frans TIMMERMANS (Olanda)
Karmenu VELLA (Malta)
Margrethe VESTAGER (Danemarca)

Şi BBC scrie că, în sfârşit, Junker a reuşit să adune nouă candidaţi femei pentru viitorul executiv european, un minim cerut de Parlamentul European pentru a valida viitorul cabinet.

Totodată, Reuters scrie că Junker le-a confirmat pe Corina Creţu şi Marianne Thyssen pentru funcţia de comisar european, reuşind astfel să întrunească numărul de nouă comisari de sex feminin, aceeaşi pondere pe care a avut-o în cabinetul sau şi Jose Manuel Barroso.

Belgia era singură ţară care nu făcuse o nominalizare oficială pentru CE, deşi Junker începuse audierile. Joi, belgienii au desemnat-o pe Marianne Thyssen. Cele nouă ţări care au propus câte o femeie pentru CE sunt Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Italia, Polonia, Slovenia, Suedia şi România.

Sursele citate nu menţionează, însă, ce portofoliu va primi fiecare ţară, un anunţ oficial în acest sens urmând a fi făcut marţi, la ora 13:00, într-o conferinţă de presă susţinută de Junker.

Scandal pe propunerea comisarului

După ce a pierdut Agricultură, România mizează pe obţinerea portofoliului pentru Politică Regională, deţinut în prezent de austriacul Johannes Hahn, care va primi un alt portofoliu. Acelaşi post este vizat însă şi de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jourova, ministru pentru Dezvoltare Regională.

Desemnarea comisarului european a declanşat un scandal major pe scenă politică românească. În timp ce Victor Ponta s-a lăudat că a reuşit să negocieze cel mai bun portofoliu pe care l-ar fi putut obţine România, "dezvoltarea regională", ACL a trimis o scrisoare la Bruxelles în care l-a acuzat pe premier că nu a respectat legea atunci când a făcut nominalizarea Corinei Creţu.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *