Actualitate

(Oficial) DEPUTAȚII pot fi traşi la răspundere PENALĂ fără acordul legislativului

„Azi deputaţii se bucură de o protecţie exagerată. Se propune reglemematrea imunităţii fucnţionale, ca aleşii poporului să nu poată fi atraşi la răspundere pentru opinii şi voturi în calitate de deputaţi, în rest să nu dispună de o altă imunitate", a declarat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.
Cabinetul de miniştri a decis excluderea alineatului trei, dar şi cuvântul "imunităţi" din titlul articolului 70, care prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului. 

Menţionăm că iniţiativa de abolire a imunităţii este orecomandare a Uniunii Europene pentru creşterea transparenţei actului Legislativ. Acum doi ani, în urma unei sesizări a Partidului Liberal Democrat, Curtea Constituţională a avizat pozitiv un proiect de lege care prevedea retragerea imunităţii deputaţilor. Potrivit magistraţilor, documentul se încadrează în limitele revizuirii Constituţiei. Pentru modificarea Legii Supreme sunt necesare cel puţin 67 de voturi. 

În prezent, imunitatea parlamentară poate fi ridicată la solicitarea Procuraturii Generale, cu votul majorităţii deputaţilor. 

Sursa: Publika.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *