Oficial european: Se închide ruta balcanică. Refugiaţii o vor lua prin Rusia şi Ucraina
Premierul ceh Boguslav Sobotka atrage atenţia oficialităţilor de la Moscova şi Kiev că ţările lor ar putea deveni în curând parte a itinerariului migranţilor din nordul Africii şi Orientul Mijlociu care vor să ajungă în Europa, relatează agenţia TASS.
Presiune pe ruşi
"Refugiaţii încearcă deja să ajungă din Turcia în UE prin Rusia şi Ucraina", afirmă premierul ceh. Sobotka a anunţat că, inevitabil, ruta balcanică, pe care o parcurg cei mai mulţi dintre migranţii ajunşi la porţile Europei, se va închide pentru a proteja spaţiul Schengen şi frontierele externe ale Uniunii.
"Va dura aproape un an şi sper să începem din vara. Va fi nevoie de o fortificare a frontierelor externe din spaţiul Schengen", a spus şeful guvernului de la Praga.
În opinia sa, valul migraţionist se va mută spre nord, pe teritoriul Ucrainei şi Rusiei, de unde vor încerca să penetreze graniţa către statele baltice.
În plus, în perioada călduroasă, migranţii ajunşi în Rusia ar avea o şansă în plus de a se aventură şi prin pustiul nordic către Finlanda şi Norvegia, călătorie pe care anul trecut au făcut-o cu succes peste 4.500 dintre ei.
Mix de etnii
În primele 10 zile ale lunii februarie, oficialităţile din Kandlaksa au anunţat că fluxul migranţilor care au încercat să traverseze zona arctică dintre Murmansk şi graniţa cu Finlanda s-a dublat de la 100 la 200 de persoane, iar numărul lor continuă să crească.
Până anul trecut în noiembrie, cei mai mulţi refugiaţi care au încercat să îşi croiască drum prin tundra arctică către Finlanda proveneau din Siria.
De atunci însă, districtul Kandlaksa a atras un mix de etnii de pe continentul asiatic, Africa şi Orientul Mijlociu.
Printre migranţi se numără cetăţeni din India, Pakistan, Bangladesh, Palestina, Afganistan, Libia, Irak, Egipt, Yemen, Congo, Guineea, Coasta de Fildeş, Gambia şi alte state africane. Toţi au folosit paşapoarte cu vize de turist pentru a intră în Rusia, a anunţat agenţia TASS.
Asalt asupra Greciei
La principala poartă sud-estică a Europei, Grecia, bulucul migranţilor tinde să dea peste cap toate prognozele făcute de oficialităţile europene şi agenţiile internaţionale privind evoluţia crizei migranţilor în acest an.
În mai puţin de două luni, numărul celor care au reuşit să traverseze Marea Egee din Turcia în Grecia a fost de 102.547, după cum arată un raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Printre ei, autorităţile din Grecia au identificat sirieni, afgani, irakieni, iranieni şi pakistanezi, ca şi prezente mai exotice din Maroc, Bangladesh şi Somalia.
Ritmul intrărilor clandestine în Grecia este de trei ori mai rapid decât cel de anul trecut, când cifra de 100.000 de migranţi intraţi în interiorul UE a fost depăşită abia după 6 luni.
În acest ritm, calculele anterioare făcute de oficialii europeni s-ar putea să nu mai aibă nicio valoare. Deja mai multe state balcanice şi din Europa Centrală au impus diverse restricţii pentru a face faţă asaltului de migranţi. Macedonia permite traversarea teritoriului sau numai de către refugiaţi din Siria şi Irak (7.286 de la începutul anului), în vreme ce Austria a impus o limita de 80 de cereri de azil acceptate zilnic.
sursa: business24.ro