Guvern

(OFICIAL) MAI prezintă informații despre cele întâmplate pe 5 august la Bălți

La această etapă, MAI comunică rezultatul pornirii a trei cauze penale, conform semnelor infracţiunii prevăzute de lit. a) alin. (2) art. 184 Cod penal (Violarea dreptului la libertatea întrunirilor) şi conform indicilor infracţiunii prevăzute de alin. (1) art. 287 Cod penal (Huliganismul).

În această perioadă de timp au fost identificaţi şi audiaţi peste 150 martori, au fost realizate expertize medico-legale, dar și alte tipuri de expertiză. Mai mult, a fost analizat material video, cu o durată totală de peste 42 de ore, inclusiv secvențe furnizate de către instituţiile mass-media şi de către cetăţeni. În rezultat, la această etapă sunt deja recunoscute şi cercetate, în calitate de bănuiţi, 12 persoane. Acest proces implică constant cel puţin 26 de persoane. O atenţie deosebită este atrasă persoanelor care au avut rolul de organizatori, încurajatori şi instigatori ai faptelor infracţionale documentate.

Reamintim în acest context că baza juridică pentru acţiunile forţelor de ordine este constituită din Legea nr. 416 din 18.12.1990 cu privire la poliţie, Legea nr. 806 din 12.12.1991 cu privire la trupele de carabinieri (trupele interne) ale Ministerului Afacerilor Interne, Legea nr. 26 din 22.02.2008 privind întrunirile şi Hotărârea Parlamentului nr. 1275-XII din 15 februarie 1993 „Cu privire la aprobarea mijloacelor speciale şi a regulilor de aplicare a acestora de către colaboratorii organelor de interne şi militarii trupelor de carabinieri ale MAI". Actele legislative specificate indică competenţe şi funcţii de ordin general, precum şi categorii de mijloace speciale care pot fi utilizate.

MAI definitivează elaborarea proiectului de Lege privind modul de asigurare şi restabilire a ordinii publice în cadrul evenimentelor publice şi al Conceptului cu privire la crearea Centrului pentru Gestionarea Situaţiilor de Criză în Domeniul Ordinii Publice. Către finele lunii septembrie este preconizată remiterea proiectului de Lege nominalizat pentru aprobare către Guvern.
 
via MAI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *